2024 9. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2024 14:13
Kamelyalı Kadın Okuduğum en sürükleyici aşk hikayelerinden biri olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Kendimi kaptırdığım, sayfaları nasıl çevirdiğini bilemediğim ve saatler içinde bitirdiğim bir eser oldu. Yazıldığı döneme göre harika bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yazar bu kitabı 24 yaşında yazmış ancak betimlemeleri ve dili öyle ustaca kullanmış ki ileride büyük bir yazar olacağının ayak sesleri sanki. Kitabın sonunu başından biliyor olsanız dahi hikayenin nasıl o sona ulaştığını öğrenme tutkusu oldukça yoğun. Bunu her yazar başaramaz. Merak duygusu ve olayların bağlantısı kitaba olması gerektiği gibi yerleştirilmiş. Toplumsal açıdan da dönemin ahlaki yargılarına ters bir kitap belki ancak konu seçimi ile de farklılığını ortaya koymuş Dumas. Ana karakterimiz olan Kamelyalı Kadın'ımız aslında bir fahişe diyebiliriz. Lüks yaşamını bu şekilde sürdüren; güzel, alımlı ve kendine güvenen bir kadın. Aynı zamanda da epey genç. Ancak bir hastalığı var ve bu onu yavaş yavaş öldürüyor. Belki de hayatı daha deli dolu yaşamak isteği bundan kaynaklanıyor onda. Yaşlı bir dükün de yardımlarıyla lüks yaşamını sürdürürken diğer ana karakterimiz dahil oluyor bu serüvene. Armand Duval. Aşık oluyor Kamelyalı Kadın'a (Marguerite Gauer). Bundan sonrası onu etkileme, farklı olma ve onu bu yaşamdan uzaklaştırıp masum bir aşk yaşama çabası. Gerçek de oluyor bu. Birbirlerini o kadar seviyorlar ki her şeyden vazgeçebiliyorlar. Aşkın bu yönünü epey korkutucu buluyorum. Gözünün ondan başkasını görmediği, herkesin arka plana atılabildiği, sonunun düşünülmeden kararlar alınabilmesi beni her zaman korkutmuştur. Bana her ne kadar korkutucu gelse de bir yönüyle de büyüleyici buluyorum aşkı. Hayatta insanın en azından bir kere de olsa tatması gerektiğini düşünüyorum. Bu kitabı okurken o heyecanı, o tutkuyu, o gözü karalığı içimde hissettim. Derinlerde bir yerlere dokundu. Bazen eserleri teknik açıdan beğenmezsin ama hikaye içine işler yine de seversin. Benim için bu eser ikisini bir arada sundu. Kısa kitaplar hemen bittiği için karakterler ile fazla bağ kuramadan rafa kalkıyor gibi hissederim genelde. Kamelyalı Kadın'ın etkilerinin kolay kolay geçeceğini zannetmiyorum. Kimileri klasiklere sadece olay gözüyle bakar. Benim için anlamı ise insanları tanımak. Belki gerçek hayatta hiç karşılaşmayacağım insanları görmek, bilmek, ne hissettiklerini, ne düşündüklerini öğrenmek. Empati kurmayı ve insanların içini görmeyi klasikler sayesinde geliştirdim diyebilirim. Bildiğimiz birçok klasikten tabiki daha kısa ancak zaman zaman bu gibi kitaplar okumak da insanı büyük ve kalın kitaplar arasında dinlendiriyor. Bir geçiş sağlatıyor. Detaylarından çok bahsetmedim biliyorum. Zaten kısa olan bu kitabı kendiniz okuyarak öğrenirseniz daha hoş olur diye düşünüyorum. Önerimdir. Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim şimdiden.
Kamelyalı KadınAlexandre Dumas (fils) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201924,1bin okunma