"Kim bir müslümanın hayatını yazarsa ona yeniden hayat vermiş gibi olur." Diye bir cümle var hatırımda.Bu kitabı okurken de tam öyle hissediyorum.Hayalin hakikatle buluştuğu ve çok eski zamanlarda yaşamış ama ölmemiş olanların yeniden can bulduğu bir hikaye bu.
Şimdi kitabın ellerinden tut ve dokun nakşedilmiş satırlara.
Zira hayal, hakikat; harfler de nakış oluyor ama biz, ismine 'roman' diyoruz.
"Bir Şah-ı Nakşibend Romanı..."
Sizlere Nakşibendi Tarikatına adını veren Seyyit Bahaeddin'in hayatını anlatan bir kitap anlatmaya geldim.Kitapta tasavvufi bilgiler çokça rastlayacağınız bir şey.Farklı konusuyla okuyanların ilgisini çekmeyi başardı.Okuyanların sevdiği bu kitabı ben de çok sevdiğimi söyleyebilirim.Satırların arasına girip derinlere dalmak isterseniz bu kitabı okuyabilirsiniz.
Karakterimiz Rümeysa'nın annesi babası vefat etmiştir.Amcası tarafından gözetilip kollanarak büyütülmüştür.Bir dönem çocuk esirgeme kurumda yaşayan Rümeysa her ne kadar geçmişini unutmak istese de geçmişi onu bir türlü bırakmıyordur.Günlük yazmayı çok sever fakat yazdığı yazıları bir türlü tamamlayamaz.Bunun üzerine bir yayınevi kurmaya karar verir.Yanında çok sevdiği destekçisi Yurdagülile otururken bir adam onu görmeye gelir.Bu adam çok tuhaf biri de olsa onu dinler.Rümeysa'ya elindeki günlüklerin babasına ait olduğunu söyler.Ama bir problem vardır Rümeysa'nın babası ölmüştür.O günden sonra Rümeysa ortadan kaybolur.Yurdagül ise kayıplara karışan arkadaşını bulmak için günlüklerini okumaya karar verir.Bu günlüklerde daha önce hiçbir yerde görüp duymadığı birçok bilgiye ulaşır.Manevi aşka giden yola...
Kitap o kadar derin bir anlatıma sahip ki işlediği konular anlatım tarzı çok hoşuma gitti.Beni çok etkilediğini söyleyebilirim.
Gençlerin maneviyattan yoksun bırakılması, islamı karalama kampanyaları, doğa ve canlıların ilmi, ruhun gıdası olan islam gibi birçok güzel konuya değinilmiş.Ben böyle yüzeysel anlatıyorum fakat kitabı anlatmaya kelimeler yetmiyor.Kitabı okumadan tam olarak ne söylemeye çalıştığımı anlamanız mümkün değil.
Nakkaş Ahmet Hoca ve Doktor Metin Bey'in arasındaki konuşmalar bize çok güzel yansıtılmış.