2017 30. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2017 22:42
Klasiklerin yeri benim için başkadır ki yine etkisi Harika olan bir klasikle vedalaşmanın burukluğunu yaşıyorum.. Okumadan önce sitedeki yorumlara bakınca biraz içim kararmıştı ama neyse ki korktuğum gibi olmadı bunu; Nana ile tanışmadan önce Emile Zola ile ilgili araştırma yapmış olmama bağlıyorum ve tavsiye ediyorum. Bu kitaba alelade yazılmış sapkın bir kadının aşk serüvenleri şeklinde bakarsanız ve o şekilde okursanız elbette sıkılırsınız ama bu kitap o dönemin otoritesine bir tepkidir. Aynı zamanda natüralizm nedir ? Sorusunun cevabıdır. Klasikler günümüz popüler kültür kitapları gibi meşhur olayım ya da para kazanayım kaygısı ile yazılmış yavan kitaplara benzemez. Klasikler edebiyattır ! Her birinin bir hikayesi bir amacı ya da muhteşem bir amaçsızlığı vardır. Bence bunun bilincine vararak araştırarak okursanız o muazzam tadı alırsınız. Nana benim için mükemmel bir deneyimdi Natüralizmi fazlasıyla hissettiğim aşırı doğal bir kitaptı. Ben yine hayran kaldım size de tavsiye ederim :)
NanaEmile Zola · İş Bankası Kültür Yayınları · 20215,5bin okunma
Naturalizmin en başarılı eserlerinden biri de olsa Nana'nın ruhundaki orospuluk kitaptan uzaklaştırmaya başlıyor bir süre sonra.Anlatılan gerçek bir aşk ta yok.Çocukluğunda karşılaştığı vasat aile tablosu yüzünden hırslarının kurbanı olan bir karakterden öteye gidemedi benim için.19.yy Kamelyalı Kadın gibi,Kibar Fahişeler gibi güçlü eserler vermişken yuzyilin sonlarina doğru yazilmis bu kitabin neden bu kadar begenildigini de anlamis degilim acikcasi.Pavyonlarin bir sokak ustunde oturuyorum.Nana'nin ruhundaki kalitesizlige her gece sahit oluyorum bulundugum semtte.Ayni sekilde konsomatris kadinlarin hayatlarini kaleme alsak bu kadar ses getirecek mi?Hayir.Margorite Gautier,Esther gibi guclu kadin karakterleri varken Nana'nin ruhundaki varosluk ya da bir tiyatro binasinin 25-30 sayfa betimlenmesi kitabi okumaktan uzaklastiriyor acikcasi.Gercegi cirkin yonleriyle ele almanin Quasimodo gibi ornekleri varken bu eserdeki naturalizmin de cok basarili oldugunu dusunmuyorum.