Ona acımaktansa, onu her şeyden önce anlamak gerekir
2024 19. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2024 15:32
İtiraf ediyorum bu ileti bu kitabın ilk iletisi değil. Daha önce birkaç kez yazmayı denedim ama doğru kelimeleri bulamadığımı düşünüp sildim. Doğru duydunuz kelimelerin kifayetsiz kaldığı o kitap bu kitap!!! Bu kitaba büyük bir ön yargıyla başladım. Başlarda bana "Çakma Heidi" hissiyatı verse de kitap ilerledikçe ne kadar yanlış düşündüğümü anladım. Bu kitap bir çakma öykü değil, özgün bir öyküdür. Bu kitabı okurken her duyguyu çok içten bir şekilde yaşadım. Gerçek hayattan çok daha eğlenceli ve heyecan vericiydi. Ve artık en sevdiğim 1 numaralı kitap olmayı başardı. Biraz da kitabın konusundan bahsedelim o halde.. Ana karakterimiz olan çocuk annesi babası tarafından terk edilmiş ve bir diğer ana karakterimiz olan Mümin Dede ile yaşayan bir çocuk. Ve ısık göl çevrelerinde yaşadığı maceralarını, hayallerini, yaşadığı haksızlıkları okuyoruz. Aytmatov'dan okuduğum ilk kitap ve kesinlikle son kitap olmayacak. Kesinlikle diğer kitaplarını da alıp okuyacağım. Şu konu hakkında da konuşup açıklık getirmek istiyorum ki o da kitabın sonu hakkındadır: Aytmatov'un ağır eleştirilere maruz kalma sebeplerinden biridir bu kitabın sonu. Fakat bence kitabın sonunda iyiler kaybedip kötüler kazanmadı aksine iki tarafın verdiği sonsuz savaş(spoiler)çocuğun ölümüyle son buldu. Son olarak şunu eklemek isterim ki, tıpkı Aytmatov'un da dediği gibi "Ona(çocuğa) acımaktansa, onu her şeyden önce anlamak gerek." Sanırım bu inceleme en içime sinen inceleme oldu. Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar♡ Beyaz GemiBeyaz Gemi Cengiz AytmatovCengiz Aytmatov
Beyaz GemiCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202387,3bin okunma