···Okunma: 13 Haziran 2024 09:16 Zübük, rahmetli Kemal Sunal'ın eşsiz oyunculuğu ile hafızalarımıza kazınmış bir siyasi karakter. İçimizden biri.
Zübük, dini ve her mukaddes değeri siyasete alet eden bir kişilik yoksulu. Namussuz, sahtekar, menfaatçi, herhangi bir manevi değer taşımayan bir insanımsı.
İyi ama bu Zübükler nerede filizlenip, yetişip büyüyor? Bizim içimizden değil mi? Bu Zübükler aslında toplum olarak çoğunluğumuzun tek bir insanda vücut bulmuş hali değil mi?
Bizler şahsi menfaatimiz söz konusu olduğunda herhangi bir manevi değer tanıyor muyuz? İşimiz görülsün de ne olursa olsun demiyor muyuz? Aslında bizler de toplumun içinde birer Zübük değil miyiz?
Diğer bir şekilde soralım; bizler genel itibariyle birer Zübük olduğumuz için Zübükler tarafından yönetilmiyor muyuz? "Toplumlar hakettiği şekilde yönetilir".
İşte bu romanda Zübük karakterinden kazık yiyen insanlara baktığımızda onların her birinde bir menfaat arayışı, bir kendi işini görme isteği, bir tamah ve bir arzu görüyoruz. Ve bu insanlar isteklerinin karşılanmasını isterken herhangi bir hak, doğruluk ve dürüstlük gibi değerleri de taşımıyorlar. Bu değerleri taşımadıkları için de isteklerini de ancak Zübük gibi namussuzlara iletiyorlar ve ondan çözüm istiyorlar ve doğal olarak da hep kazık yiyorlar. Çünkü isteyen ofsayt, istekler ofsayt, istenen kişi de ofsayt olduğu için sonucu zaten başından belli olan bir süreci yaşıyorlar.
Ve şu kraldan çok kralcı oluşumuz. Belki de en belirgin özelliklerimizden biri de bu. Bir duruşumuz bir ağırlığımız olmadı gitti. Sürekli içimizde kaynayan istekler, ovuşturduğumuz eller ve yağ satan dillerimiz var. Kimin elinde bir yetki görürsek, kimin bir koltuğunu görürsek zaaflarımız, isteklerimiz ile birlikte yılışıveriyoruz. Bir türlü tok olamadık, sürekli açız. Açgözlüyüz. Ve Zübükler açgözlüleri sever. Aradıkları malzeme buralardadır çünkü.
Bizler düzelmeden idarecilerimiz düzelmez. Bu iki kere iki dört eder misali net bir gerçek. Önce bizler hakka, hukuka riayet edeceğiz, önce bizler namuslu olacağız, önce bizler şahsımızı değil toplumu düşüneceğiz, önce bizler çalmayacağız ondan sonra zaten her şey kendiliğinden doğal bir şekilde çözülmüş olacak.
Bizler Zübük olduğumuz müddetçe bir Zübük gider bin Zübük gelir.
Herkese faydalı okumalar dilerim.