2024 29. kitabı
"Yaşamımdaki ahlaki çelişkilerin ve manevi kuraklığın desteklenmesi için şimdi de Amerikalı psikiyatriste bağımlı olmam bekleniyorsa, Afrikalı büyücü doktordan kurtulmuş olmamın bir anlamı olduğuna inanmakta güçlük çekiyorum. Böyle bir pazarlığı reddediyorum." (S.68) "Ayağını boynunuza dayamış sizden nefret eden birinden nefret etmemek büyük bir ruhsal esneklik ister, çocuğunuza nefret etmemeyi öğretmekse daha da büyük bir kavrayış ve hayırseverlik mucizesi gerektirir." (S.70) Kitap fiyatları almış başını gitmiş ama yayinevleri peşi sıra beklenilen kitapları son hızla piyasaya sürüyorken, Baldwin'in en ucuz kitabına bir bakayım da seversem ötekileri de alırım diye kitaplığıma dahil olan bir kitaptı "Bundan Sonrası Ateş". Kapaktaki görüntü kibrit çöpü de kitabın ismine gönderme yapıyor sanırım. Bu sene okuduğum en iyi kitaplar arasındaki yerini hemen alan bir eser okudum. Zaten 73 sayfa ve yazarın kalemi öyle güçlü ki ilk sayfalardan bunu hissedip atını çize çize, cümlelerin üzerinde düşüne düşüne ilerlerseniz biraz zamaninizi alacaktır. Aksi takdirde bir oturuşta bitirme olasılığı hayli yüksek. İçerisinde biri yeğeni James'e yazdığı 4 sayfalık bir mektup, diğeri ise kitabın geri kalanını oluşturan Çarmıhta isimli bir deneme var. Çarmıhta yazarın kendi hayatından kesitler sunuyor. Sonra bunu düşünce dünyasında harmanlayıp bize iletmiş. Siyahilerin bakış açıları ve Hristiyan/Müslüman alemi ile Amerika'nın beyaz/siyah söylemine dair düşüncelerini aktardığı çok güzel bir metindi. Bazı cümleleri ezberlemiş olmayı istedim. Kesinlikle tekrar ve tekrar okunulası bir denemeydi. Eger Baldwin'in söylemine ayrımcılığa uğradığını hissettiğiniz herhangi bir başka grup uzerinden de bakacak olursanız azınlık her topluluğa dair birşeyler bulacağınıza eminim. Umarım herkes okur. Mutlak tavsiyemdir. Keyifli okumalar dilerim.
Bundan Sonrası AteşJames Baldwin · Yapı Kredi Yayınları · 2006143 okunma