—— Spoiler içerebilir ——
2024 15. kitabı
Yazarın üçüncü romanı olan bu kitap, Dominika'da geçiyor. ''Annie John'' (1985) ve ''Lucy''de (1990) biraz farklı şekillerde ortaya çıkan anne burada kendi hikayesini anlatıyor. Önceki romanlarında Kincaid, huşu içindeki kızının bakış açısından gözlemlenen vahşi, tanrısal anneler yaratmıştı. Şimdi anneyle kendi koşullarında karşılaşıyoruz ve kendi koşulları saf iradenin dikte ettiği koşullardır. Sayfalar boyunca karakterin adı yok. Romanın tamamında tek bir diyalog satırı yoktur: asla başka biri tarafından tanımlanmaz. Gerçekte, onun dışında kimse yoktur. Yaratılış'taki Tanrı gibi o da kendini kelimeleriyle ortaya koyuyor, etrafındaki dünyayı tanımlıyor ve böylece ona hayat veriyor - gerçi bu romanda hayatla ilgili tek anlamlı şey ölümü ima etmesi. Bu anne hikayesine kendi annesini hiç tanımadığını söyleyerek başlıyor. Xuela'nın hayatındaki her olay, sefil çocukluğu, sömürge eğitimi, duygusuz cinsel karşılaşmaları, ağzının kenarındaki böcek ısırıkları, hepsi nefretle tanımlanıyor. Etrafındaki aşağılanmış dünyaya duyduğu tiksinti, nihai ifadesini kanlı, acılı bir kürtajda bulur; bu Xuela için kendini tanımlayan bir eylemdir, olduğu her şeyin, olmak için doğduğu her şeyin farkına varmasıdır - büyük bir nihilist kucaklaşmadır. ''Hiç annem olmamıştı, kısa bir süre önce anne olmayı reddetmiştim ve o zaman bu reddin tam olacağını biliyordum. Asla anne olmayacaktım ama bu asla çocuk doğurmamakla aynı şey olmayacaktı. Çocuk doğuracaktım ama onlara asla annelik yapmayacaktım. Onları bol bol doğuracaktım; başımdan, koltuk altlarımdan, bacaklarımın arasından çıkacaklardı; çocuklar doğuracaktım, bir asmanın meyvesi gibi benden sarkacaklardı, ama onları bir tanrının dikkatsizliğiyle yok edecektim. Sabah çocuk doğururdum, öğlen onları kendimden gelen bir suyla yıkardım ve gece onları yerdim, hepsini birden yutardım. Daha az kusursuz bir kitapta gülünç görünebilecek, ancak bunun yerine Xuela'nın utanmaz büyüklenmesinin gücünü taşıyan bir dille, çocukları için Eyüp'ünki kadar acımasız, Kafka'nınki kadar anlamsız, Jamaica Kincaid'in Karayipler'deki küçük adası kadar aşağılanmış bir dünya yaratacaktı. Xuela'nın annesi bir Carib Kızılderilisiydi. Babası kızıl saçlı bir İskoç ile "Afrika halkından" bir kadından doğmuştur. Xuela sömürgeciliğin rengarenk bir sonucudur, daha ana rahmindeyken bile kirlenmiştir. Bu ırksal karışım Kincaid için ahlaki kirliliğin bir benzetmesi haline gelir. Sadece Xuela'nın ölmüş, ulaşılamaz Carib annesinden şefkatle bahsedilir. Diğerleri için betimleme suçlamayla özdeştir. İnsanların sabah kalkıp işe gittikleri, anahtarlarını unuttukları bir dış dünya hissini hafifleten bir şey de yoktur. Hiç kimse bu adayı V. S. Naipaul'un Karayipleri ile karıştıramaz, çünkü Trinidad'da geçen romanlarında Bay Naipaul, alışılmadık, şaşırtıcı bir kültürde bazen çirkin, bazen sevimli, her zaman insan olan tuhaf bireyler topluluğu olan karakterlerinden zevk alır. Kincaid bireylerle, yaşamla ya da insanlıkla ilgilenmiyor: sadece iradeyle ilgileniyor. Bunu yapmak için kendi gücüyle bir dünya inşa etmiştir. Dilin kendisi onun nihai silahı, nihai tahakküm eylemidir. Xuela okulun ilk günü için "O sabah diğer sabahlar gibi bir sabahtı, o kadar sıradandı ki derindi" diyor. ''Hava bazı yerlerde güneşliydi, bazı yerlerde değildi ve ikisi (güneşli, bulutlu) gökyüzünün farklı kısımlarını oldukça rahat bir şekilde işgal ediyordu; yaprakların yeşili, gösterişli ağaçlardan gelen çiçeklerin kırmızı patlaması, kajunun hastalıklı sarı meyvesi, ıhlamur kokusu, badem kokusu, nefesimdeki kahve, Eunice'in yüzüme doğru esen eteği ve bacaklarının arasından gelen ve asla unutamayacağım ve ne zaman kendimi koklasam bana onu hatırlatan kokuların karışması vardı. Nehir alçaktı, bu yüzden taşların üzerinden akan suyun sesini duymuyordum; esinti yumuşaktı, bu yüzden ağaçlardaki yapraklar hışırdamıyordu. Kincaid bizi dost canlısı parlak renkler ve tatlı kokulardan hastalıklı kokulara, oradan da anlatıcının kendi kokusuna götürüyor, çünkü nihayetinde mavi gökyüzünü, bulutları ve ağaçları yaratan o. Ayrı bir insana ait farklı bir koku olan Eunice'in kokusu, Xuela tarafından sonsuza dek sahiplenilir. Nehri Xuela'nın duymadığı şeylerden tanırız - gözlemlemediği şeyler bile kesindir. Adanın, düzyazının duyusallığı, kadın kahramana, bacaklarının arasındaki kasıtlı olarak kısırlaştırılmış yere, Tanrı gibi sadece almak için veren anneye geri dönüyor. Kincaid, fethetmek için betimliyor, her ayrıntıyı yakalıyor, hapsediyor, iradesinin ve sanatının gölgesinde kıvranırken bize gösteriyor. "Babam adını İngiliz kralı Büyük Alfred'den almıştı," diyor Xuela, "babamın küçümsemesi gereken bir şahsiyetti, çünkü Alfred'i şairin diliyle değil, ki bu merhamet dili olurdu, fatihin diliyle tanımıştı. Kincaid, "şairin dilini" kasıtlı olarak terk etmiş, şefkati sanki hiç var olmamış gibi terk ederken, şiirin ritmini, stratejilerini ve fethetme, hükmetme ve nihayetinde yok etme gücünü kendine mal etmiştir. Arkasında buz gibi bir olumsuzlama izi bırakıyor. Betimlediği her şeyi yok eder ve cansız hale getirir.Kincaid, romanın birkaç nazik pasajından birinde, Xuela'nın İngiliz sevgilisinin uzaklardaki İngiliz kırsalını hayal etmesine izin veriyor ve sonra can sıkıntısı ve küçümsemeyle onu ve cennetini dize getiriyor. Xuela'nın ailesi ve sevgilileri, düşmanları ve arkadaşları kendi yarattıklarıdır - ve onları reddetmek için betimler. Onlar, acınası hayatlarında debelenip dururken Xuela'nın mutsuz üstünlüğünü ve yalnızlığını teyit etmek için varlar. Sadece tek bir şey Xuela'nın amansız, muhteşem, monomanyak soğukluğuyla boy ölçüşebilir: Ölüm. Kitabın son sayfasında, "Benden daha büyük olan şeyle tanışmayı arzuluyorum," diyor, "boyun eğebileceğim şeyle. ''Annemin Otobiyografisi'' saf ve ezici, iradeli nihilizmin parlak bir masalı. Kitabın bir değeri de bize megalomani ve paranoyanın birinci sınıf bir edebiyatçı tarafından yazıya döküldüğünde neye benzediğini göstermesidir. Ancak her ne kadar tüyler ürpertici olsa da, Xuela'nın ıstırabında sıkıcı ve inandırıcı olmayan bir şeyler de var. Xuela'nın anlattıkları her ne kadar kişisel olsa da, adet kanının kokusu ve sayfalara bulaşan ter damlalarıyla, sıradan olan, yani dünya bu sayfalardan sürgün ediliyor: Xuela bir sembol. Kendisini bir sembol, bütün bir halkın çektiği acıların ve aşağılanmanın bir soyutlaması olarak görüyor ve bu yüzden soğuk görüşünde bir tekdüzelik ve boş hayatında kesinlikle rahatsız edici - neredeyse dayanılmaz - ama asla gerçek hissettirmeyen amansız bir ritmik mesaj var.
Annemin OtobiyografisiJamaica Kincaid · Jaguar Kitap · 2023609 okunma