2024 69. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2024 15:33
Öncelikle muhteşem bir kitaptı. Yazar Falih Rıfkı Atay 1923-1938 yılları boyunca Atatürk'ün çok yakınında bulunup(Atatürk'ün başyazarlığını yapmış)birçok hatırasını, o dönemki olayları Atatürk'ün kendisinden dinlemiş ve bu kitabı yazmış. Kitap Atatürk'ün doğumundan ölümüne kadar olan yaşamını o dönemki olaylar ile harmanlayarak anlatıyor. Bu dönemleri Tanzimat Fermanı'ndan başlayarak 31 Mart Ayaklanması, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyetimizin kuruluşu şeklinde sınıflandırabiliriz diye düşünüyorum. Kitap epey bilgi içermesine rağmen oldukça akıcıydı ve sürekli yeni şeyler öğrendim. Birçok zaman okurken öğrendiğim yeni bilgilerden ve gerçekten yaşanmış olaylardan ötürü hayrete düştüm.Atatürk'ün ne kadar büyük bir lider olduğunu, cumhuriyetimizin kurulabilmesi için ne kadar çok çalıştığını, içinde bulunduğu zor şartlar altında nasıl hareket ettiği ve nasıl başarılı olduğu ve başarılı olmasını sağlayan kişilik özellikleri, Atatürk'ün karakteri kitapta sıkmadan akıcı bir şekilde anlatılmış ve anlatılanlar okuyucunun kafasında yer ediyor. Ayrıca kitapta Atatürk'ün ve o devrin insanlarının anılarından da epeyce örnekler var.Kitap sadece Atatürk'ten bahsetmiyor o dönemdeki şahsiyetler hakkında da bilgi ediniyorsunuz(ve yukarıda belirttiğim gibi o dönemki olaylardan da). Mesela Atatürk'ün İttihat ve Terakki'ye bakış açısı nasıldı, 31 Mart Ayaklanması nedir ve nasıl oldu, Enver Paşa nasıl bir insandı, Atatürk ve Enver Paşa ilişkileri, Atatürk ve Vahdettin ilişkileri, Atatürk nasıl Samsun'a çıktı, inkılâplar nasıl ve hangi şartlar altında yapıldı gibi gibi birçok konu hakkında bilgi ediniyorsunuz. Okurken birçok zaman duygulandım. Ne kadar zor zamanlardan geçerek bugünlere geldiğimizi, ne kadar çok fedakârlıklar yapıldığını bir kez daha hatırlamış ve pekiştirmiş oldum. Kitap akıcı olduğu için hızlıca bitirilebilir ama ben bilmediğim kelimelerin anlamlarına bakarak, kitaptaki bazı olayları daha derinlemesine araştırarak ve bazı şahsiyetler hakkında araştırmalar yaparak, sindirerek okudum ve böyle okunursa daha iyi bir deneyim olur diye düşünüyorum. Kitabı pdf olarak genellikle toplu taşımada okuya okuya bitirdim ve bir kere daha bu sefer baskı olarak okumak istiyorum. Bu kitabı okuyalım ve Atatürk'ü daha iyi tanıyalım ve böyle bir liderimiz olduğu için onunla gurur duyalım. Yalnız gurur duymakla kalmayarak cumhuriyetimizi korumak ve yüceltmek için daha çok okuyalım ve çalışalım. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan Atatürk'e , silah arkadaşlarına ve aziz şehitlerimize sonsuz saygı ve minnet..
ÇankayaFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 20215bin okunma
1 +1'leme