2024 1. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2024 19:46
Buraya normalde hiç kitap incelemesi yazmıyordum ama bu kitapla birlikte kitap içeriklerini üretmeye de tüketmeye de uzak kaldığımı ve çok özlediğimi fark ettim. Kitaplar üzerine olan refleksif kitapları okumayı çok severim. Kitaba başlama sebebim de buydu. Sınav senesinden çıktım ve her ne kadar birkaç kez kitap okumayı denesem de hep başladığım kitapları yarım bıraktım. Bu uzun süre sonra bitirdiğim ilk kitap oldu. 18 yaşında, üniversite sınavından çıkmış ve geleceği ile ilgili karar almaya çalışan biri olarak bu kitap benim için tam olarak doğru zamanda geldi. Kitapların zamanı olduğuna çok inanırım ve doğru zamanı bulduğum kitaplar hep ayrı bir yer edinir bende. Hyunam-Dong Kitabevi aslında çok sakin bir atmosfere sahip olsa da kendinizi birçok şeyi düşünürken buluyorsunuz. Eğer içinizdeki sesleri susturabilirseniz sessiz ve sakin bir okuma olabilir. Benim zaten düşüncelerimin yoğun olduğu bir zamanlama olduğu için bol bol üstüne düşünmeli, sayfayı kapatıp duvarla bakışmalı bir okuma oldu benim için. Ama çoğu kitapseverin hayali olan kitabevi açmak; burada kitaplar, yazılar, filmler üstüne konuşan birbiri ile arkadaş olan karakterler gibi özellikleri ile okuma süreci boyunca içinizi ısıtıyor. Yazar son sözünde kitap boyunca düşünüp toparlayamadığım şeyleri özetlemişti. Evet hayat çoğu zaman ulaşmayı hedeflediğimiz şeyler değil hedef yolunda yürürken rastladığımız sıradan güzelliklerden ibaretti. Evet ulaştığımız hedef her zaman bizi mutlu etmeyebilir ya da her zaman hedefe ulaşamayabiliriz. Ulaşamadığımız hedefe üzülürken karşımıza bizi mutlu edebileceğini hayal bile etmediğimiz başka bir seçenek çıkar ve yıllarca dert edindiklerimiz anlamsızlaşır. Bu kitap bana tam da duymaya ihtiyacım olan şeyleri fısıldadı. Kitap karakterlerinden biri olan Seungwoo'nun da dediği gibi "Hayat tek bir olayı ele alarak değerlendirelemeyecek kadar karmaşık ve kapsamlıydı. Sevdiğiniz işi yaparken mutsuz olabilir, sevmediğiniz işi yaparken önünüze çıkan başka bir fırsatla mutsuzluğu yenebilirdiniz. Yaşam çözümü zor ve çok yönlüydü. İş, yaşamın merkezinde epey önemli bir rol oynasa da, yaşamın içindeki mutluluk ve mutsuzluktan sorumlu değildi." Eğer kendinize uygun bir meslek seçmeye çalışıyor ve baskı hissediyorsanız bu kitap belki size de iyi gelebilir. Ama bunun dışında da kitabevlerinden ve kitaplardan hoşlanan herkes için tatlı bir okuma deneyimi olacağını düşünüyorum.
Hyunam-Dong KitabeviHwang Bo-reum · Athica Yayınları · 202415bin okunma