2024 5. kitabı
What if?.. Bilimkurgusuyla, etik ikilemleriyle, muazzam bir dünya tasarımı ve gümbür gümbür bir alt metniyle bizi karşılıyor Le Guin. Yarattığı dünya ise kitabın önsözünde bahsettiği gibi “ya böyle olsaydı?” Sorusuna cevap olarak karşımıza çıkıyor. Hainli döngüsünde geçen bu kitapta üzerinde yaşayanların androjen (çift cinsiyetli) olduğu Kış gezegenine Ekumen’den bir elçi gönderilir. Genly Ai’nin görevi Kış’ı Ekumen’e dahil etmektir ancak öncesinde doğasına bir hayli ters olan bu gezegende kimlik arayışı içinde bulacaktır kendini. Gezegenin mevsimlerine göre cinsiyet değiştirilen bir gezegende bir kişi aynı anda hem anne hem de baba olabiliyor. Düşünsenize Ödip kompleksi olmayan bir dünya. Yazarların eli ayağı titriyordur şu anda ne yapıcam diye kfşsodşskd. Ursula’cığım bunu çok güzel kullanmış yine de tabii ki. Kitabın geçtiği gezegenin adının Kış olması, ana kıtanın ikiye ayrılmış olması ve bunların bir tarafında bireyin, diğer tarafında komünün ön planda olması tesadüf değil tabii ki. Hatta öyle ki toplumun ön planda olduğu Orgereyn’de insanlar birbirine “comensal” diye hitap ediyor. Üstelik kıtayı oluşturan iki devlet Genly Ai’yi gezegene getiren “roketin” peşine düşüyor. Tam bir uzay yarışı. Tanıdık geldiyse artık söyleyeyim; kitabın yazıldığı dönemden de anlaşılacağı üzere sağlam bir soğuk savaş göndermesi var kitabın alt metninde. Sadece alt metinde bunu barındırarak yetinmiyor Ursula. Berlin duvarıyla ikiye bölünen kıtaya atıfta bulunarak ana kıtayı birleştiren iki “duvara” sahip olan bu gezegendeki insanların yine bir şekilde ikiye bölünmesi de oldukça ironik kaçıyor. Soğuk savaş göndermesinin yanında, cinsiyet meseleleri, kimlik kavramı ve dünya yaratımı konularında ders niteliğinde bir kitap. Tolkien düzeyinde, yaratılan gezegenin mitoslarına kadar girdiğimiz bu kitap tek bir türe, kategoriye sığdırılamaz bir başyapıt.
Karanlığın Sol EliUrsula K. Le Guin · Ayrıntı Yayınları · 20213,963 okunma