Zorba
2020 170. kitabı
Zorba Bu kitap, hayatın anlamını, özgürlüğü, coşkuyu ve insan ruhunun derinliklerini keşfetmek isteyenler için eşsiz bir rehber niteliğinde. Kazancakis, "Zorba" karakteriyle, hayatı dolu dolu yaşamanın, anı yaşamanın ve özgürlüğün ne demek olduğunu muhteşem bir şekilde anlatıyor. Kitabın baş kahramanı Alexis Zorba, hayat dolu, enerjik ve özgür ruhlu bir adam. Onun yaşam tarzı ve felsefesi, kitabın isimsiz anlatıcısıyla tam bir tezat oluşturuyor. Anlatıcı, entelektüel bir yazar ve düşünür olarak, hayatı kitaplarda ve teorilerde arayan bir karakter. Ancak Zorba, hayatı gerçekten yaşayan, her anın tadını çıkaran, spontane ve tutkulu bir adam olarak karşımıza çıkıyor. Zorba'nın hayat felsefesi, beni derinden etkiledi. Onun hayata bakışı, özgürlüğü ve korkusuzluğu, hayatımı ve kendi yaşam tarzımı sorgulamama neden oldu. Zorba'nın "Dans et, sirtaki oyna!" şeklindeki çağrısı, bana hayatın her anının kıymetini bilmem gerektiğini hatırlattı. Onun için her şey bir deneyim, bir macera ve öğrenme fırsatı. Zorba, bana korkularımın ve kaygılarımın ötesine geçerek, hayatı dolu dolu yaşamam gerektiğini öğretti. Kitap boyunca Zorba'nın ve anlatıcının ilişkisi, iki farklı yaşam tarzının ve dünya görüşünün çarpıcı bir şekilde karşılaştırılmasını sunuyor. Anlatıcının Zorba ile geçirdiği zaman boyunca, onun özgür ruhundan ve yaşam enerjisinden etkilenmesi, kendi hayatında da büyük değişimlere yol açıyor. Bu ilişki, bana insanın diğerlerinden öğrenebileceği ve hayatını nasıl zenginleştirebileceği konusunda önemli dersler verdi. Kazancakis'in dili ve anlatım tarzı da kitabı özel kılan unsurlardan biri. Onun betimlemeleri, karakterleri ve olayları canlı bir şekilde gözler önüne seriyor. Girit'in muhteşem doğası, Zorba'nın enerjisi ve anlatıcının içsel yolculuğu, Kazancakis'in ustalıkla kullandığı dili sayesinde adeta canlanıyor. Kitabı okurken, kendimi Girit'in sıcak güneşi altında, Zorba'nın coşkulu dünyasında buldum. Kitapta dikkatimi çeken bir diğer önemli tema, özgürlük ve bağlılık arasındaki denge. Zorba, tam anlamıyla özgür bir ruhken, anlatıcı daha çok sorumlulukları ve bağlılıkları olan bir insan. Bu ikilem, hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir durum ve Kazancakis, bu temayı derinlemesine işleyerek okuyucuyu düşündürüyor. Zorba'nın özgürlüğü, bazen kaotik ve düzensiz görünse de, aslında bir yaşam tarzı olarak büyük bir anlam taşıyor. Bana hayatın anlamı, özgürlük, tutku ve insan ruhunun derinlikleri hakkında çok şey öğretti. Zorba'nın yaşam felsefesi, hayata olan bakış açımı ve yaşam tarzımı yeniden değerlendirmeme neden oldu. Kazancakis, bu eseriyle, okuyucularına sadece bir hikaye anlatmıyor, aynı zamanda onlara hayatın gerçek anlamını keşfetmeleri için bir rehber sunuyor.
ZorbaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 202420,6bin okunma