·352 syf.····Okunma: 26 Haziran 2024 09:20 #thehacienda #isabelcanas
Herkese merhaba korkuyoruz ama okuyoruz grubum için bu ay #hacienda seçtim kitabın orijinalini zaten epub olarak temin etmiştim okumayı düşündüm bir kitaptı. Çünkü hem korku hem de ülkemizde çevrileceğini hiç düşünmemiştim. Gerçi yayınevi artık sanırım korku kitabı çıkarmaktan vazgeçti araya uzun zaman koydular çünkü. Yine okumayı düşündüklerimi orijinal temin etmek zorunda kalacağım. 43 k oylama ile 3.84 puan bu kitap. Bence çok güzel bir puan ancak ben kitabı okurken maalesef çok zevk alamadım bunun sebebi çeviri ve bence son okuma yapılmamış edit yapılmamış ( künyede yapıldığı gözükse de) bu yapılmış haliyse daha fena durum. Lanetli kış kitabında olduğu gibi cümleler çok karmaşık. Fiil çekimleri aynı cümlede bile değişiyor. Yani bu kadar harika bir kitabı alıp titiz bir şekilde okura verememek kötü olmuş. #southernhorror olarak geçiyor bu tarz korku kitapları. Ve aslında ülkemizde çok fazla örneği olmayan bir tür O yüzden Türkçe'ye kazandırıldıysa bu mükemmel bir şekilde yapılmalıydı bu yüzden üzgünüm. Tekrar kitap elden geçirilmeli diye düşünüyorum En azından bir sonraki baskı için. Kitabın çoğunu orijinalden bitirmek zorunda kaldım ama konu olarak muhteşem olduğunu söyleyebilirim. Tam aradığım ortam ve korku çeşidiydi. Güzel olacağını düşündüğüm cümlelerin orijinallerini bulup yine kitabın içerisine notlar aldım .
Beatriz, agave çiftliği işleten Rodolfo ile evlenir ve San Isıdro çiftliğine gelir. Çiftlik agave bitkisinden içki elde etmektedir. Annesi babasını karşıt partisinden olan Rodolfo'yu kabul etmez aynı şekilde kızıyla da bağlarını koparır. Beatriz, amcasının evindeki köle hayatondan kaçmak için bu yolu tercih etmiştir. Rodolfo'nun ilk karısı bir muammadır. Beatriz beklediği zengin Çiftlik hayatı yerine sırlarla dolu bir ev bulur. Rodolfo'nun kız kardeşi Juana bir iyi bir kötü davranmakta ve yalanlar söylemektedir. Eve girmekten korkan hizmetçiler ve juana farklı bir binada yaşamaktadırlar. Bir yandan da papaz olarak atanmış Andres'i okuyoruz. Evin kahyasının yeğeni.
Korku düzeyi ve ortam oldukça iyiydi okuyabilenlerin orijinallerini tercih etmeleri daha iyi olur çünkü bu çeviri okunacak gibi değil ve orijinal metni çok iyi olduğundan orijinale şans vermenizi isterim. Ben yarısında bu kitabı okumayı bıraktım. Ve orjinal epub metinden devam ettim. Toplamda kitap için yapacapım yorum: evet doğaüstü çok iyi işlenmiş ama aksiyon sahneleri kendisin sürekli tekrarlıyor. Evdeki kötü enerji sürekli aynı şeyi yapıyor. Beatriz ve Andres hep benzer tepkiler verip benzer hareketlerle karşılık veriyor. Bir yerde korku unsuru etkinliğini kaybediyor okurda. Yani beni heyecanlandıran durumlar bir yerden sonra sıkmaya başladı. Yazarın ilk kitabıymış. Buna veriyorum ben durumu. Doğaüstü korku yazmak oldukça zordur. Okuru korkutmak ile fantastik bir beklenti içine sokmak çok ince çizgi. Bazı yazarlar bu çizgiyi malesef koruyamıyor ve olay fantastik bir dövüşe dönüşüyor aynı Jonathan straud kitapları gibi. Doğaüstü korkuda favorim darcy coates. Gerilim asla fantastik canavar seviyesine dönüşmüyor