·120 syf.····Okunma: 26 Haziran 2024 11:09 Hiç böyle sonu olduğunu bilmiyordum. Ertelemiştim sürekli bugüne nasip oldu .
Kitap geçmişte ve günümüzde hala eskisi kadar çok olmasa da (benim bildiğim kadarıyla) zorla evliliği gayet güzel şekilde eleştirmiş. Küçük kızları evden dışarı çıkarmadıklarını ve onlara göre yaşı gelen!! kızları rahat etmeleri adı altında babası yaşındaki zengin adamlarla evlendirmelerinden bahsediyor.
Kitabın özeti:
Talat ,Fitnat'a pencereden görür görmez aşık olur ve Fitnat da ona . Sürekli birbirlerini görmek isterler lakin , kızın babası kızını dışarı göndermez hiçbir şekilde. Talat da kalem işinde çalışan babasını kaybetmiş annesiyle yaşayan biri .
Sevdiğini görmek için evine girme kararı alır ama bunu kadın kılığına girerek yapar. Gayet de güzel yapar:) Fitnat 'a okuma yazma öğretmek için arkadaş olur . Gel zaman git zaman kızı babası yaşında adamla evlendirme karar alırlar e tabi kıza sormadan . Kız bunu öğrenince bayılır , ağlar çare etmez . En son yardımcısı dayanamaz evlendirmeyelim der . Lakin babası Talat ' ı sevdiğini bilmesine rağmen rahat eder diye Ali Beye vermeye kararlıdır. Fitnat ile Ali'nın nikahını kıyarlar. Talat bu olanlardan habersizdir . Talat kadın kılığında gelir ve Fitnat , Ragibe diye sandığı kıza ben senin abine aşığım ve beni zorla evlendiriyorlar der. Talat kimliğini açıklar. Ağlarlar. Kızı Ali Bey'in evine götürürler kandırarak. Kız ağlar Talat 'tan haber alamaz çünkü Talat hastadır.
Ali sürekli üzülür ve ağlar kızın haline . Kızı görür görmez vurulur çünkü kız eski eşine çok benziyor . Kitabın sonunda kız çocuğu çıkıyor. Boynundaki muskada mektup varmış onu okuyor öyle öğreniyor. Kız kendini öldürüyor tam bu sırada Talat geliyor o da ölüyor. Ali Bey kafayı yiyor kısa zamanda o da ölüyor.
Son