···Okunma: 04 Haziran 2024 00:02 Güçlü bir kadının öyküsü Udi.
Musiki sevdalısı bir baba ve babasının izinde bir kız Bedia. Herkesin imreneceği prensesler gibi bir yaşamı var. Babası ve abisi tarafından hep el üstünde tutulan bir kız çocuğu. Ud çalan babasına hayran ve musiki de ona eşlik eden, zamanla büyüdükçe yaşadığı yerin parmakla gösterilen başarılı bir udi’si. Ama bu peri masalı gibi hayatı evlenme çağına gelip evlendiğinde tepe taklak oluyor. Babasının ölümü ve abisinin uzak memlekette çalışmasıyla kimsesiz kalıyor. Hayırsız kocası ise babasından kalan tüm malını meşk gecelerinde kadınlarla yiyor. Hatta o kadar ileri gidiyor ki Bedia’nın altınlarını çalıp zennelere takıyor. Bedia ise bunu acı bir şekilde bir düğünde zenneyi görünce anlıyor. Çok sevdiği kocasını ve hatta udlarını bırakıp abisinin yanına gidiyor sonra. İstanbul’a yerleşiyor ve orada onu zorlu bir yaşam mücadelesi bekliyor. Kadınların isterlerse her şeyi başaracağını göstererek namusu ile para kazanıyor.
Kitabın dili fazla ağırdı o yüzden okuması biraz yavaş ilerledi. Aşırı Osmanlıca kelime vardı ve sürekli dipnotlara bakıp akışı bölmek zorunda kaldım. Ama bi süre sonra mantığıma dayanıp dipnotsuz okumaya devam ettim ama hikaye gerçekten okunulası bi konuydu.
Her kadın ne olursa olsun kendi ayakları üzerinde durmalı. Bu öyle çok önemli ki.