DÜN BUGÜN ÖLÜM
2024 42. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2024 11:14
D. H. Lawrence kendisi bu son uzun öyküsünü yazarken verem ve sıtma ile savaşmaktadır. Belkide son eserinin ‘Ölen Adam ‘ olmasının sebebi budur. Köylü çiftin bir dövüş horozu alması ile olaylar başlamaktadır. Horoz kaldığı yerden ipini koparıp kaçması ile devam eder. Hikayenin güzel yanı horozun kaçması ile ölen adamın dirilmesi aynı anda başlamasıdır. Ölen Adam İsa’nın hikâyesini anlatır; ancak bu romandaki İsa’nın hikayesi bildiğinden tamamen farklı olan hikayesine.Bambaşka bir İsa’nın hikâyesi anlatılır: öldüğünde eski kimliğini ve rolünü tamamen geride bırakarak yeniden doğan bir İsa. Ölen Adam (Yeni İsa) artık insanlara doğru yolu göstermeye uğraşan bir kurtarıcı ya da öğretmen değildir. Kendini bulmak isteyen kendi benliğini arayanın hikayesidir. Roman boyunca, bu adamdan İsa değil ‘ölen adam’ olarak bahsedilir. Romanda ölen ve yeniden doğan insandır. onun bir adı yoktur. Onun zaman ve mekân sınırlaması yoktur. Ölen Adam, öldükten sonra yeniden dirilmenin bilincine kapılmaktadır. Dirimin ardına düşmüştür. Kitap Hz. İsa’nın hikayesi mi yoksa mitlerden ve tarihsel olaylardan kendimizin hikayesi mi anlamak zordu. Herkese tavsiye eder keyifli okumalar dilerim
Ölen AdamD. H. Lawrence · Can Yayınları · 2019673 okunma