Joe Hill yeni Stephen King mi?
2024 12. kitabı
Usta yazar Stephen King’in oğlu olan Joe Hill babasından dolayı beklentileri otomatik olarak yukarı çekiyor. Bu yüzden usta yazarın oğluna da bir şans vermek kaçınılmaz oluyor. Joe Hill’i tanımak ve olayları kaleme alma yeteneğini merak ettiğimden bu eseri tercih ettim. Kitapta 4 adet hikaye bulunmakta ve bu hikayelerin hepsinde farklı hava olayları oluyor. Kitabın ismi de bundan dolayı Tuhaf Hava olarak verilmiş. Ancak bu hava olaylarının kitaptaki gelişmelere pek etkisi yok. Kitaptaki tüm hikayeler gizem ve kurgu açısından başarılıydı. Ancak korku ve gerilim açısından beklediğimi bulamadım. Yazarın dili oldukça akıcı, basitlik ile yalınlık arasında tam sınırda kaldığını söyleyebilirim. Kitaptaki hikayeler daha kısa olabilirdi. Uzatılmak için yazıldığı belli olsa da kitabın dili akıcı olduğundan kesinlikle sıkılmıyorsunuz. Ayrıca yazar, kurgu ve betimlemeleriyle film izliyormuşsunuz gibi hissettirmeyi başarıyor. Bu özellik bana göre Joe Hill’i diğer yazarlardan farklı kılan bir yetenek. Korku ve gerilimin en üst düzeyde hissedildiği ilk hikaye yani Fotoğraftı. Gizemli bir katil kovalamacası içerisinde hissediyorsunuz. Korku, gerilim, gizem ve dram gibi çok farklı hisleri yaşayabileceğiniz başarılı bir hikaye olmuş. Fotoğraf makinasının sırrı biraz daha detaylı anlatılabilirdi. Bu sırrı tamamlamak biraz okuyucuya bırakılmış. Hikayelerin sonundaki çizimler de şık bir detay olmuş. Şarjör Dolu kitabın ikinci hikayesi olarak verilmiş. Bu hikaye diğer hikayelere kıyasla doğaüstü olayların olmadığı film tadında gerçekçi bir olay örgüsüne sahipti. Ruhsatsız silahlanmanın doğurabileceği sonuçlar teması üzerine kurgulanmış. Hikayennin özellikle son bölümü inanılmaz heyecanlı ve gerilim dolu, adeta Shining filmini aratmaz nitelikte olmuş. Bulut isimli hikayede ise ölen arkadaşlarının isteğini yerine getirmek için uçaktan atlayış yapan genç bir adamı ele alıyor. Uçaktan atladıktan sonra bulut görünümlü bir UFO üzerinde hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Hikaye konusu gerçekten bilim-kurgu açısından başarılı ve farklı. Gizem temasını da son sayfaya kadar barındırıyor. Karakter acaba hayatta kalabilecek mi ve aşağı inebilecek mi diye heyecan içerisinde okuyorsunuz. Yağmur adı verilen son hikayede ise gökten yağan iğneler sonucunda kız arkadaşının ölümünü, ailesine aktarmak için yollara düşen ana karakterin hayatta kalma hikayesini anlatıyor. Bu hikayenin konusu yine ilgi çekici ve filmlere ilham verici nitelikte. Açıkçası bu kadar özgün, gizemli ve farklı konularla bir başyapıt çıkarılabilecekken konuların gereksiz yere eşcinsellik, marka reklamı, Amerikan milliyetçiliği, ırkçılık ve Müslüman karşıtlığına bağlanması hoşuma gitmedi. Bu hikayelerden çok daha sağlam kurgular çıkabilirdi açıkçası bu duruma biraz üzüldüm. Joe Hill, Karanlık Kitaplık serisinde başarılı bir yazar olarak kesinlikle öne çıkıyor. Ancak babası Stephen King olma yolunda 40 olmasa da 30 fırın ekmek yemek zorunda.
Tuhaf HavaJoe Hill · İthaki Yayınları · 2020104 okunma