4 hikayeden oluşan hava durumlarının tuhaf olduğu bir seri. her biri birbirinden farklı hikayeler doğal olarak. ilk hikayede hava durumları ön planda değildi ama. kitabı genel olarak ilk beğenmiştim ama her hikayede benden biraz daha koptu ama kurgular farklı tabii ne yalan söyleyeyim. Gizem hikayelerde yoktu şahsen. Başta olay oluyor sonrasını büyük ihtimallerle tahmin edebiliyorsunuz. İlk hikayede olabilir belki çünkü polaroid makinesinin tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz.
Bu arada hikayelerin başında ve sonunda çizimler vardı, hoş olmuş.
1. hikaye "Fotoğraf" güzeldi. Baş karakterin eskiden başından geçmiş bir hikayeyi okuyoruz. Tuhaf havası yağmur ve korkunç yıldırımlar olabilir. 8/10
2. hikaye "Şarjör Dolu" biraz uzatılmış gibiydi. Yazar zaten gerçek hayattaki kontrolsüz silahlanmaya ve ırkçılığa atıfta bulunmuş. Korku tam olarak yoktu. Buradaki tuhaf hava ormandan şehre inen büyük yangın ve dumanı. 7/10
3. hikaye "Bulut". Bu hikayede Nope(2022) filminin geçmiş zamanda kitaplaştırılmış hali gibi. Aynı türde bir yaratık üzerinde zaman geçirmek zorunda kalan bir adam. 6/10
4. hikaye "Yağmur"da tamamen koptum. Havadan yağmur yerine sivri kirpi okları gibi iğneler yağıyor. Kız arkadaşı ölen karakter de gereksiz bir maceraya atılıyor şahsen çok sıkıcıydı atlayarak bitirdim anca. Sonuca da bağlanmıyor. 5/10
Kitabı #korkuyoruzamaokuyoruz grubum ve @nihllck.kitap ın #aydabirklasik Meltem Bige nin #ithakiokuruyuz grupları için okudum.
Herkese merhaba #stephenking 'in oğlu #joehill den #tuhafhava (#strangeweather) hikayelerden oluşan bir kitap. Hill'in tarzı babasına çok benziyor. Daha önce okuduğum kitaplarında da bunu fark etmiştim. Bu da babasının mirasını devralacağı için çok şanslı olduğumuzu hatırlatıyor. Babası gibi üretken bir yazar. Anlatım tarzı oldukça güzel. Yarattığı karakterler de baya ilginç. Yazarı ilk #kadifekutudakihayalet kitabıyla tanımıştım ve bayılmıştım. Sonra #nos4a2 ile sevgim katlandı ki amazon prime 'da dizisini izleyebilirsiniz. #boynuzlar ise oldukça ilginç bir yaklaşımla yazdığı bir roman olarak yine çok iyiydi. Bu kitaptaki hikayelere gelirsek;
Fotoğraf: Shelly isimli yaşlı bir kadın polaroid adam dediği birinden korkmaktadır. Eskiden bakıcılık yaptığı Michael bu adamla karşılaşır ve yanlışlıkla adamın kamerasıyla arkadaşını çeker. Fotoda birkaç hafta önceki hali vardır ve arkadaşı artık kendisini tanımıyordur. Kamera ölümcül ve antiktir. Çook duygusal bir hikaye dehşet öğesiyşe harmanlanınca çarpıcı bir sonuç ortaya çıkmış. Hem ağlayıp hem meraklandırıyor. 5/5
Şarjör dolu: çeşitli olaylar sonucunda Becki patronu Rog'u vuruyor bu esnada ırkçı eski asker şimdinin güvenlikçisi kadını etkisiz hale getircem diye vurmuşken mağazada bulunan müslüman anne ve çocuğu da vuruyor ve örtbas ediyor. Yıllar önce ırkçılığa kurban giden siyahi bir gencin kız kardeşi de bu olayın peşine düşüyor. Kitaptaki en uzun hikaye biraz uzatılmış bence daha kısa olabilirdi. Doğaüstü olmadığından, gerçekte olabilecek bir şeyin korkusu olduğundan daha değişik. 3/5
Bulut: Aubrey ve Harriet bir uçaktan atlayış yapacaklardıe. O esnada bir büyük bulut görürler. Atladıklarında
birkitapkahvehuzur
#okudumbitti
Joe Hill King
Tuhaf Hava
"İnsanları tabancaların değil insanların öldürdüğünü söylerler. Ama bence o tabanca ikisini birden istedi. Bazen insanları tabancalar öldürüyor."
"Hayal gücü aslında kalbin bir kanseriydi. Hiçbir zaman yaşayamayacağın hayatları hayal edip dururdun, sonunda bunlar içini öyle doldururlardı ki nefes alamayacak hale gelirdin."
"Bazen iyi niyetle budalalık arasındaki farkı anlamak zor olabiliyor. Senin durumunda hangisi olduğuna karar veremiyorum."
Herkese merhaba kitap dostları sizlere harika bir kitap ile geldim bugün. Üstad Stephen King'in oğulları da onun gibi yazarlık yolunda ilerliyor Joe Hill'in #ithakikaranlıkkitaplık tan çıkmış olan bir çok kitabı var bu kitabı ise dört uzun öyküden oluşuyor. Stephen King in diğer oğlu Owen King ile yazdığı Uyuyan Güzeller kitabını da okuyacağım en kısa zamanda.
İlk öykü olan Fotoğraf da insan anılarını silen kötücül bir solaroid fotoğraf makinesi var. Bakıcısı Shelley e musallat olan Fenikeli o makina ile kötü şeyler yapıyor... Figlione onu kurtaracak mı?
İkinci öykü Şarjör dolu da yazar gerçekte yaşanmış katliam dan yola çıkmış. Bir askerlik sonrası travması yaşayan adamın yaptığı korkunç şeyler okurken öyle bir sayfaya denk geldim ki adam gibi bende dondum kaldım
Üçüncü öykü ise kanserden arkadaşlarını kaybetmiş bir grup genç onun hayattayken yapamadığı aktiveteler den biri olan uçaktan paraşüt ile atlamayı yapacaktır... Aubrey ise yükseklik korkusu olduğu için son anda vazgeçer. Ama uçakta bir sorun çıkınca atlamak zorunda kalır... Hocası ile Aubrey atlar atlamasına ama üstüne düştükleri bulut görünümlü bir uzay gemisine benziyordur Aubrey orada kalırken hocası aşağıya uçar bir sürü kırıkla birlikte... Aubrey oradan kurtuldu mu?
Son öyküde ise gökyüzünden
Oncelikle herkese ıyi okumalar
Joe hillin bu okudugum 5. Kitabi acikcasi ilk iki kitabi kadife kutudaki hayalet ve ozellikle boynuzlar kitaplarini cok begenmistim ama diger kitaplari icin ayni seyleri soyluyemem pek beni acmadi acikcasi
Bu kitabina gelicek olursak icinde 4 tane hikaye var ve en azi yaklasik 100sayfa yani kisa bir kitap tarzi her hikaye peki hikayeler nasildi ilk iki hikayeyi ben sevemedim bence yazayimda dursun tarzinda idi ama 3. Ve 4. Hikayeler ( bulut ve yagmur ) daha basarili idi ilk ikisine gore
Peki begendimmi yani beklentimi cok karsilamadi kitap ama cokta kotu degildi son iki hikaye isi biraz kurtarmis karar sizin muhakkak alin okuyun diyecegim tarzda bir kitap degildi
Tuhaf hava da birbirinden farklı 4 hikaye bulunuyor. ilk hikayede anıları silen polaroid makinesine sahip bir ergen, ikinci hikayede öfke kontolleri yaşayan bir adam, üçüncü hikayede ilk defa paraşütle atlayacak olan genç bir adamın ilginç öyküsü ve dördüncü son hikayede ise yağmur şeklinde yağan ölümcül çiviler bir nevi kıyamet işareti olarak algılanıyor.
İlk defa okuduğum joe hill romanını genel olarak beğendim. bazı yerlerde dili çok fazla açık olsada kurgu olarak betimleme oalrak gayet güzeldi korku unsurları bu hikayede biraz zayıf kalsada doğaüstü olaylar oldukça fazlaydı. benim zorlayan tek kısmı hikayeleri biraz fazla dolandırark ve çetrefilli anlatması oldu. onun dışında gayet beğendim kitabı.
Tuhaf HavaJoe Hill · İthaki Yayınları · 2020104 okunma
Usta yazar Stephen King’in oğlu olan Joe Hill babasından dolayı beklentileri otomatik olarak yukarı çekiyor. Bu yüzden usta yazarın oğluna da bir şans vermek kaçınılmaz oluyor. Joe Hill’i tanımak ve olayları kaleme alma yeteneğini merak ettiğimden bu eseri tercih ettim.
Kitapta 4 adet hikaye bulunmakta ve bu hikayelerin hepsinde farklı hava olayları oluyor. Kitabın ismi de bundan dolayı Tuhaf Hava olarak verilmiş. Ancak bu hava olaylarının kitaptaki gelişmelere pek etkisi yok. Kitaptaki tüm hikayeler gizem ve kurgu açısından başarılıydı. Ancak korku ve gerilim açısından beklediğimi bulamadım. Yazarın dili oldukça akıcı, basitlik ile yalınlık arasında tam sınırda kaldığını söyleyebilirim. Kitaptaki hikayeler daha kısa olabilirdi. Uzatılmak için yazıldığı belli olsa da kitabın dili akıcı olduğundan kesinlikle sıkılmıyorsunuz. Ayrıca yazar, kurgu ve betimlemeleriyle film izliyormuşsunuz gibi hissettirmeyi başarıyor. Bu özellik bana göre Joe Hill’i diğer yazarlardan farklı kılan bir yetenek.
Korku ve gerilimin en üst düzeyde hissedildiği ilk hikaye yani Fotoğraftı. Gizemli bir katil kovalamacası içerisinde hissediyorsunuz. Korku, gerilim, gizem ve dram gibi çok farklı hisleri yaşayabileceğiniz başarılı bir hikaye olmuş. Fotoğraf makinasının sırrı biraz daha detaylı anlatılabilirdi. Bu sırrı tamamlamak biraz okuyucuya bırakılmış. Hikayelerin sonundaki çizimler de şık bir detay olmuş.
Şarjör Dolu kitabın ikinci hikayesi olarak verilmiş. Bu hikaye diğer hikayelere kıyasla doğaüstü olayların olmadığı film tadında gerçekçi bir olay örgüsüne sahipti. Ruhsatsız silahlanmanın doğurabileceği sonuçlar teması üzerine kurgulanmış. Hikayennin özellikle son bölümü inanılmaz heyecanlı ve gerilim dolu, adeta Shining filmini aratmaz nitelikte olmuş.
Bulut isimli hikayede ise ölen
Tuhaf HavaJoe Hill · İthaki Yayınları · 2020104 okunma
Joe Hill falan yemem ben.Hiç bilmiyor dahi olsaydım,kesinlikle "King Kafası" diye bişey var.Adamın her konusu ben King'im diye bağırıyor.Sonuç olarak tüm King ailesine hastayım.
Tuhaf Hava bir hikaye kitabı aslında.Hikayeler 100 sayfa civarı.Yazarın son sözünde dediği gibi "Bu uzunlukta olanlarda,yani kısa romanlarda,dolambaçlı yollar yoktur,doğrudan damara girerler. Okurlara öykü kısalığını ve daha uzun çalışmalarda sağlanabilecek karakter derinliğini sunarlar.Kısa romanlar keyifli,uzun yolculuklar değildir.Kısa mesafeli otomobil yarışıdır.Pedala köküne kadar basarsınız ve hikayenizi uçurumdan aşağı sürersiniz.Hızlı yaşa cesedin yakışıklı olsun düsturu insanlar için boktan bir şeydir ama öykü planı olarak bayağı iyidir."
Yani hikayeler aynı dediği gibi uçurumdan aşağı itiyor insanı.İçinde 4 kısa roman var.Favorim "Fotoğraf"ama "Bulut" isimli olan da çok gizemliydi.Hani çocuklara anaokulunda nişasta ve su karıştırılarak bir deney yapılır.Karışımı hızla avucunuza alırsanız sıkışıp katılaşır ama sonra elinizin üzerinde akışkanlaşır ve dökülür.İşte aynen o kıvamdaki bulutta bir kaç saat geçirmek istemediğimi söyleyemem."Fotoğraf"ta ise deklanşöre her basıldığında fotoğrafı çekilenden bir anısını çalan bir makine var.Her ne kadar sonu bir kaç sayfa fazla ya da bir kaç yüz sayfa az gelmiş olsa da hikayeye bayıldığımı söylemeliyim.(Bir kaç sayfa fazla diyorum çünkü yazıldığı formda sondaki bir kaç sayfa hikayeye hiçbir şey katmıyordu;bir kaç yüz sayfa az diyorum çünkü o makinenin nerden nasıl geldiğini,fotoğrafçının kimliğini,sebebini ve belki fotoğraf makinesinin sonunu öğrenebilmek için bir kaç yüz sayfa daha gerekirdi.)Yine de mükemmel.
Joe Hill'i kendisinin de arzuladığı üzere babasından bağımsız bir yazar olarak değerlendiriyor ve seviyorum yine de kabul etmek lazım
Tuhaf HavaJoe Hill · İthaki Yayınları · 2020104 okunma
Kısa hikayelerden (ortalama 80 100 sayfalık) oluşan bu kitaba tek kelimeyle bayıldım. Stephen King'in tarzına çok benzettim ki bu da çok anormal sayılmaz, öyle değil mi?
TUHAF HAVA
JOE HILL
447 SAYFA
Bu kitap, dört odalı bir korku evi. İçeri buyurmaz mısınız?
En sevdiğim kalemlerdendir Stephan King. Sanırım King ailesinde bu yetenek ırsi. Oğullarından Owen King ile birlikte yazdığı Uyuyan Güzeller kitabını severek okumuştum. Bu kezde diğer oğlu Joe'nun kaleme aldığı eserlerden biri ile tanıştım ve gerçekten çok beğendim. Dört uzun öyküden oluşan bir eser ve bu tarz sevenlerin mutlaka tanışması gereken bir kalem. Oldukça akıcı bir dil ve bir hayli de ürpertici.
İlk öykümüz "Fotoğraf". İnsanların anılarını silen Solaroid bir fotoğraf makinesine sahip Fenike'li ile bakıcısı Shelly'i ondan kurtarmaya çalışan Michael Figlione'nın heyecanlı macerası.
İkinci öykü "Şarjör Dolu". Bir Avm'de güvenlik olarak çalışan, savaş gazisi Randall Kellaway öfke kontrolü sorunları yaşayan, eşi ile boşanma aşamasında ve silahlara oldukça düşkün biridir. Avm'de çıkan bir silahlı çatışmayı durdurmaya çalışır ve kahraman ilan edilir. Oysa gerçekler bambaşkadır. Siyahi gazeteci Aisha Lanternglass olayın peşini bırakmaya hiç niyetli değildir.
Bir diğer öykü "Bulut". Yakın arkadaşlarını kanser nedeniyle kaybeden bir grup genç, arkadaşlarının gerçekleştiremediği hayalleri tek tek yerine getirmeye karar verir. Bunlardan biri de paraşütle atlamaktır. Fakat Aubrey son anda yükseklik korkusuna yenik düşer. O sırada uçakta meydana gelen bir arıza her ne kadar vazgeçmiş olsa da onu atlamaya mecbur bırakır. Ama paraşütle yere süzülmek yerine bir uzay gemisine benzeyen bulutta asılı kalır.
Ve son öykümüz "Yağmur". Çok sıcak bir Ağustos günü aniden başlayan bir fırtına ve sonrasında yağan yağmur dışarıda yakalanan herkesi öldürür. Çünkü gökten su damlacıkları değil kristal şeklinde çiviler yağmaya başlamıştır. Pek çok eyaleti kasıp kavuran bu çivi yağmurunda kız
Tuhaf HavaJoe Hill · İthaki Yayınları · 2020104 okunma
Romanlarından daha iyi. Öykü kitaplarından çekinirim. Bazıları dergilerde çıkan alakasız öykülerin toplaması olur, kimi iyi, kimi kötü kitap sizi alıp götürmez. Ama burada bütün öyküler sanki beraber ve sadece bu kitap için yazılmış gibi. Hepsi tam kıvamında, ne fazla ne eksik. Hepsini beğendim ama en iyisi Silah Dolu diyebilirim. Alakasız silahla ilgili kısa öyküler gibi başlarken bir anda hepsinin aynı yere toplanması beni şaşırttı. Stephen King ve Joe Hill sevenler için kaçırılmaması gereken bir kitap.
Joe Hill, 4 Haziran 1972 doğumlu Amerikalı yazar. Asıl adı Joe Hillstrom King. Stephen King ve Tabitha Spruce'un oğludur. Babasının adını kullanıyor olmamak için yazar olarak King soyadını kullanmamaktadır. Babası gibi her tür de eser vermektedir. Korku edebiyatına büyük katkıları vardır. Birçok prestijli edebiyat ödülünün sahibidir.