2024 47. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2024 19:04
Göçebe 3 ayrı bölümden oluşmaktadır; 1. Son Bahar Yıldızları Altında (1906) 2. Hüzünlü Havalar (1909) 3. Son Mutluluk (1912) Her ne kadar ayrı bölümler olsa da üçünün kahramanı aynı ve birbirinin devamı niteliğindedir. Olaylar Knut Hamsun’un asıl adı olan Knud Pedersen’in ağzından yazılmıştır. Yazarın diğer kitaplarında olduğu gibi bu eserinde de kendi yaşamından izler bulmak mümkün. Göçebe; büyük şehirlerden sıkılan, kendini köylere atan bir gezgini anlatmaktadır. Aslında iyi bir eğitim almış olan Nils, çiftliklerde iş aramaya çıkar ve işçilerin arasına karışır. Yanlarında çalıştığı evlere dış, bahçe işlerinde yardımcı olur. Aynı zamanda yeni icatlar da yaparak becerisini ortaya koyar. Yanında çalıştığı evlerdeki aile ilişkileri de dikkat çekmektedir. Çünkü hepsinin ayrı bir sorunu vardır. Eserde, Nils’in fiziksel olan yolculuğunun yanında ruhsal yolculuğuna da dikkat çekilmiş. Kadın erkek ilişkileri işlenmiştir. Birbirinin devamı olan bölümler de ilk 2 bölümü sevsem de 3. Bölüme pek ısınamadım. Eser ilk 2 bölümden oluşsaydı ve 2. Bölüm sonunda ki “Ek” ile bitseydi çok daha güzel olurdu. Peki siz Göçebe’yi okudunuz mu? Nasıl buldunuz?
GöçebeKnut Hamsun · Timaş Yayınları · 2024752 okunma