Giuseppe Tomasi di Lampedusa Sicilya'nın aristokrasisinden gelen bir yazarmış.Sicilyalı aristokrat Prens Fabrizio Corbera di Salina ve ailesinin etrafında şekillenen Leopar adlı eser, Giuseppe Tomasi di Lampedusa'nın hayatından da otobiyografik öğeler taşıyormuş.
1956 yılında yazımı tamamlanan Leopar, pek çok yayınevi tarafından reddedilir.Bu arada yazar da hayatını kaybeder.1958 yılında Giorgio Bassani, romanın hakkını vererek, yazdığı önsözle kitabın yayımlanmasını sağlar.Roman 1959 yılında Strega Edebiyat Ödülü'nü kazanır.
Bourbon Krallığı'nın çöküş yıllarında geçen hikâye, Garibaldi'nin çıkarma yaptığı 1860 yılından başlayarak, 1910'lu yıllara kadar ilerler.Ağırlık 1860'lı yıllardadır.
Prens Fabrizio Salina da dahil olmak üzere aristokratlar, İtalyan Birliği'ne dahil olmayı reddederek, monarşiyi savunmaktadır.Prens Fabrizio Salina, yeni düzenle, sosyal statüsünü kaybetmekten korksa da kendi sınıfının da eleştirisini yapmaktan uzak durmaz.
Eski günler geride kalmıştır, gelecek ise belirsizlik doludur, Prens Fabrizio Salina için.
Romanın adı, yazarın ve Prens Fabrizio Corbera di Salina'nın aile armasındaki leopardan geliyormuş.
Romanın, yönetmenliğini Luchino Visconti'nin yaptığı, başrollerini, Burt Lancaster, Alain Delon ve Claudia Cardinale'in paylaştığı bir de sinema uyarlaması varmış.1963 yılında da Altın Palmiye'yi kazanmış film.
Ölüm ve değişimin, Prens Fabrizio Salina üzerinden aktarımını çok beğendim.İyi ki okudum, dediğim kitaplardan biri oldu Leopar.