Dikkat spoi içerebilir!
Herkese merhaba, yıllardır bu platformda olmama rağmen hiçbir inceleme yazmadım fakat bu kitap için yazmam gerektiğini hissettim. Beklentimi çok yüksek tuttuğum bir kitaptı fakat benim için hayal kırıklığı oldu.
Şöyle ki, kitap konusu bakımından gayet ilgi çekici bir eser fakat bir zayıf yönü var ki bana göre kitabın tüm çekiciliğini alıp götürüyor.
Öncelikle kitabın konusuna gelirsek, bir kişinin kör olmasıyla başlayıp tüm dünyaya yayılan sebepsiz bir körlük salgını konu ediniliyor. Aslında anlatılmak istenen fiziksel anlamda bir körlük değil bana göre, yani fiziken kör olup aslında olaylara karşı bakış açımızdan bahseden bir körlük bu. Yaşanılan çoğu kötü olaylara, aman ucu bana dokunmasın da, diyerek seyirci kaldığımız birçok zaman diliminden, toplumsal cinayetlerden, örgütlenmelerden ya da iyilerin ezildiği, kötülerin üstünlük kurduğu durumlardan bahsediliyor.
Konusu dışında ben kitabın anlatımını yetersiz buldum. Yani yazar kendine özgü bir yazım tarzıyla eserini ortaya koymuş ama benim daha çok kafamı karıştırmaktan öteye gidemedi. Diyalogları, konuşmaları iki virgül arasına sığdırmış ve kimin ne söylediğini anlamak çok zor. Bu yüzden çoğu konuşmayı anlamaya çalışıp olayın bütünlüğünü kaçırdığım zamanlar oldu.
Olay örgüsüne gelirsek, olaylar ilk başlarda benim gayet ilgimi çekiyordu ve bir sonraki sayfada ne yaşanacağını merak ediyordum fakat bu da çok uzun sürmedi ki bir süre sonra bana göre her şey kendini tekrar etmeye başladı. Kitabın yarısına kadar gelip, olayların hiç gelişmediğini ilerlemediğini görmek açıkçası beni hayal kırıklığına uğrattı. Yarısına kadar zor geldiğim kitabı bitirmeye çalışmak benim için tam bir eziyet oldu. Bu yüzden kitabı yarım bırakmak zorunda kaldım. Çünkü öyle bir durum ki hani artık bir şeyler olsun, birileri bir şeyler yapsın istiyorsunuz fakat hiçbir şey olmadığını görünce de acaba nereye kadar bu şekilde devam edecek diyorsunuz ve elinize almak istemiyorsunuz.
Kısacası eser konusu bakımından ilgi çekiciydi fakat olayın akışı, olay örgüsünün işleniş tarzı, konuların anlatım tarzı beklentimin çok altında kaldı. Oysaki bu kitap o kadar övülmüştü ki bu yüzden ben beklentimi çok yüksek tutmuşum sanırım. Bu yüzden kitabı bitiremeyip ne yazık ki yarım bıraktım.