2024 43. kitabı
Henry Fielding'in Tom Jones'u (1749) pikareks romana daha yakın olmakla birlikte bildungsroman olarak da kategorize edilmiş.Hatta Alman edebiyatının ilk bildungsroman örneği kabul edilen Goethe'nin Wilhelm Meisters'in Çıraklık Yılları (1795)'ndan önce yazılmış. Tom Jones, on sekiz kitaptan oluşuyor. İlk kitapta, bir seyahatten dönen soylu Alworthy yatağında bir bebek bulur.Annesinin Jenny Jones adında bir hizmetçi olduğunu öğrenir.Bebeğin babasının kim olduğunu söylemeyen Jenny Jones, yetiştirmesi için bebeği Alworthy'ye bırakır ve kasabadan ayrılır.Bebeğin babasının okul müdürü Partridge olduğunu düşünüldüğü için, Partridge'in işine son verilir.Bebeğe Tom Jones adı koyulur.Alworthy'nin kız kardeşi'nin yapmış olduğu evliliğinden bir oğlu olur.Böylece Blifil ve Tom Jones birlikte büyür. Komşuları Squire Western'in kızı Sophia ile Tom birbirlerine aşık olur.Blifil ve Tom Jones arasındaki rekabetin de öznesi olur zaman içinde Sophia. İlk altı kitap boyunca, Tom'un doğumu, eğitimi, gözden düşüşü anlatılır. Tom'un gözden düşüşü sonrası, çıktığı yolculuk ve Tom'un peşine düşen Sophia'nin maceraları sonraki altı kitabın konusu olur. Son altı kitapta ise tüm roman karakterleri Londra'da bir araya gelir. Tom'un çıktığı bu yolculukta başına pek çok olay gelir, pek çok kişi ile karşılaşır.Babası olduğu düşünülen Partridge bu yolculukta Tom Jones'a eşlik eder.Tom Jones ve Partridge ilişkisi, Don Quijote ve Sancho Panza ilişkisini anımsattı bana. Sophia yolda kocasından kaçan kuzeni Bayan Fitzpatrick ile karşılaşır. Sophia'nın peşine düşen babası Western, Alworthy ve Blifil,Tom'un yine yolda karşılaştığı Bayan Waters, Londra'da tanıdığımız Leydi Bellaston, Nightingale, Lort Fellamar, Miller ailesi, Bay Fitzpatrick de eklenince bir yanlışlıklar komedyası yaşarız son altı bölümde. Tom Jones, düşüncelerini açıkça söylemekten kaçınmayan, duygularıyla hareket eden, toplum normlarına uymayan, asi, oldukça yakışıklı,merhametli, dürüst, özünde iyi biridir.Bu özelliklerine, babasının bilinmiyor oluşu eklenince Alworthy'nin himayesine karşın hoş karşılanmaz.Zina sonucu dünyaya gelmiş olması nedeniyle sürekli önyargılı yaklaşılır Tom'un yapmış olduğu hatalara.Alworthy, Tom'un tüm olumlu özelliklerini takdir etse de Tom Jones'un dini inancını ve sağduyusunu eksik bulur. Blifil saygın bir aileden gelmiş olsa da riyakâr, düzenbaz ve kötüdür. Sınıf aidiyeti ve itaatkar görünüşü kötülüğünü maskeler. Her bölüm başında, tanrı anlatıcı, bölümleri birbirine bağlar.Bu sırada olaylarla ilgili ya da ilgisiz bir çok konu hakkında konuşur, eleştirilerde bulunur, çeşitli yazarlara, yazarların eserlerine atıflarda bulunur. Anlatıcı sürekli romana müdahale eder, karakterler ve olaylar üzerinden okuyucuyu yönlendirir. Eleştirmenler, Fielding'in Tom Jones'ta klasik epiğe meydan okuduğunu, kahramanını komik durumlara düşürdüğünü belirtmiş.Tom Jones gerçekten yolculuğu boyunca, sık sık hata yapar, komik durumlara düşer.Sophia'nın aşkına sadık kalmaz, önüne çıkan kadınlarla birlikte olmaktan kaçınmaz.Kadınlar Tom'un en zayıf noktasıdır, diyebiliriz. Romanın en ilginç karakteri Çingene Kral'dı benim için.Ahlâk ve adalet anlayışı takdir edilesiydi. Zevkle okuduğum bir klasik oldu Tom Jones.
Tom Jones 1.CiltHenry Fielding · İletişim Yayınları · 1990243 okunma