Tomris Uyar'la tanışmamız gazete ve söyleşilerdeki yazılarını içeren Kitapla Direniş ile olmuş, araya öyküleri girmiş ve tanışıklığı daha da arttırmak niyetiyle Gündökümü'ne varmış durumda.
Gündökümü, Tomris Uyar'ın kendini anlatmak ve aktarmak istediği kadarıyla tuttuğu günlüğü, desek doğru olur.
Dönemin koşulları, yaşama, yazma, üretme, ayakta kalma çabası içinde Uyar, Bir Uyumsuzun Notları ile 'uyuşamadığını' dile getiriyor. O, kendini anlatırken bana kalırsa görünmez bir sınır çekiyor önüne. Olaylara, izlediği filmlere, kitaplara, yaşama karşı eleştirisinde bir çekince yok, sözünü en doğru şekilde söylüyor fakat kendine gelince bir adım geride kalıyor kendini, içini, en içini açmak istemiyor. Belki de onun en içini ancak öykülerinde başka başka karakterler üzerinden görüyoruz, kim bilir.
Hani, bazı insanlar vardır. Ne kadar çok şey paylaşırsan paylaş, aranda hep bir mesafe olduğunu hissedersin. İşte Uyar da, insanlarla arasına o mesafeyi koymuş,diye düşündüm.
"Aşık olunan kadın" tanımının üstünde özgür ruhlu, güçlü, başarılı bir çevirmen, öykücü Tomris Uyar. Söyleşileri, röportajları kayıtlı ne varsa izleme peşine düştüm, bakalım. Görünmez mesafenin aşılması mümkün mü, merak ediyorum. Tomris UyarGündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 1