Yerli ve Milli Polisiye
2024 7. kitabı
Kitap adından da anlaşılacağı üzere mizahı ön planda tutan bir polisiye. Daha doğrusu Agatha Christie kitaplarının doğrudan parodisi gibi. Kitaptaki dedektifin adı da zaten meşhur dedektif Hercules Poirot göndermesi içeriyor. Kitap parodi olarak dengeli geldi bana. Okumadan önce açıkçası çok cıvık bir şey değildir umarım diye düşünmüştüm ve korktuğum gibi çıkmadı. Yazar amaçladığı şekilde meseleyi çok sulandırmadan mizahını yansıtmış diye düşünüyorum. Ancak bazı okurlar yine de ciddiyetten fazlası ile uzak ve 'boş' bulabilir kitabı. Özellikle yazarın mizah anlayışı hoşuna gitmeyen bir kişinin okurken çok eğleneceğini düşünmüyorum. Polisiye açısından ise aslında o kısmı kafaya çok takmadım okurken. Çünkü büyük gizemi çözmektense karakterler arasındaki absürt diyalogları ve üstün dedektifimizin çok da üstün olmayan muhakeme gücünü okumak keyifli geldi bana. Kitap bu arada yavaş yavaş gizemi arttırarak büyük finale götürüyor hikayeyi tabi ancak dediğim şekilde kitaptan keyif alabilirseniz bir an önce sonuca ulaşayım kaygısına kapılmıyorsunuz. Kitabın en farklı yönü sayfaların sağında, solunda ve hatta bazen tam sayfa olarak verilen sıradışı, gerekli ve gereksiz bilgiler. Mesela bir diyaloğun içinde vatka geçiyor ve yanda vatkanın ne olduğunu açıklayan bir bölüm var veya tam sayfa ev yoğurdunun nasıl yapıldığına ilişkin bir tarif ve ABBA grubunun Waterloo şarkısının çevirisi gibi şeylere rastlıyorsunuz. Ancak bunlar bir şekilde hikayede geçtiği alakasız olsalar da çok da alakasız değiller :). Bunlar dışında kitapta incelemesi keyifli bol bol çizimler de mevcut. Yaklaşık 1-1.30 saatte okunabilecek keyifli bir kitap. Mizahi bir polisiye okumak isteyenlere tavsiye edebilirim.
Bence Katil Öldürdü - Bir Hercule de Potasse PolisiyesiKurtcebe Turgul · Mundi · 2019284 okunma