### Kitap Künyesi
- Kitap Adı: İnsanlığımı Yitirirken
- Orijinal Adı: Ningen Shikkaku
- Yazar: Osamu Dazai
- Yayınevi: Birçok farklı yayınevi tarafından basılmıştır.
- İlk Yayınlanma Tarihi: 1948
- Türkçe Yayın Tarihi: Farklı çevirilerde farklı tarihlerde basılmıştır.
- Sayfa Sayısı: Yaklaşık 150-200 sayfa (yayıncıya göre değişir)
- Ortalama Okuyucu Puanı: 4.0/5 (Goodreads)
### Kitabın Konusu
"İnsanlığımı Yitirirken," Japon yazar Osamu Dazai'nin en tanınmış eserlerinden biridir. Kitap, Yozo Oba adında genç bir adamın toplumla olan uyumsuzluğunu ve kendini yavaş yavaş insanlıktan soyutlayışını anlatır. Yozo, çocukluğundan beri içsel bir boşluk ve yabancılaşma hissetmektedir. Toplum normlarına uymakta zorlanır ve kendini çeşitli bağımlılıklara ve ilişkilere kaptırarak bu boşluğu doldurmaya çalışır. Kitap, Yozo'nun yaşamını ve düşüncelerini günlükler ve notlar aracılığıyla aktarır.
### Kitaptan Önemli Üç Alıntı
1. "Bütün hayatım boyunca, yalnızca bir kez olsun gerçek bir insan gibi davranabilmeyi istedim."
2. "Gülümsemelerim, bana karşı gösterilen ilginin bir tür refleksi olarak doğuyordu."
3. "İnsanların gözlerindeki boşluk, bana kendi içsel boşluğumu hatırlatıyordu."
### Kitabı Özetleyen Beş Kelime
1. Yabancılaşma
2. Boşluk
3. Umutsuzluk
4. Anomi
5. Çöküş
### Bu Kitabı Beğenenlere 5 Kitap Önerisi ve Neden Önerdim
1. Albert Camus - Yabancı
- Neden Önerdim? Topluma yabancılaşma ve bireyin anlam arayışı temaları benzerlik gösterir.
2. Franz Kafka - Dönüşüm
- Neden Önerdim? Bir bireyin içsel ve dışsal dönüşümünü, toplumla olan uyumsuzluğunu işler.
3. Ryūnosuke Akutagawa - Raşomon ve Diğer Öyküler
- Neden Önerdim? Japon edebiyatının derinlikli ve psikolojik yönleriyle ilgilenenler için benzer bir deneyim sunar.
4. Sylvia Plath - Sırça Fanus
- Neden Önerdim? Depresyon, izolasyon ve bireyin içsel mücadelelerini ele alır.
5. J.D. Salinger - Çavdar Tarlasında Çocuklar
- Neden Önerdim? Genç bir karakterin toplumla olan çatışmasını ve yabancılaşmasını işler.
Osamu Dazai'nin "İnsanlığımı Yitirirken" adlı eseri, derin psikolojik çözümlemeleri ve toplumsal yabancılaşmayı ele almasıyla edebiyat dünyasında özel bir yere sahiptir. Kitabı okuyanların, yukarıda önerilen kitaplardan da benzer tatlar alabileceklerini düşünüyorum.