···Okunma: 04 Temmuz 2024 23:37 söyleyeceklerimi yanlış anlamayın, kıyas da etmemekle birlikte kitabın üstünde bir dan brown yazsa ya da popüler kültür yazarlarımızdan herhangi birisinin ismi, herkes salya akıta akıta gider okur ve bayılırdı. bunu belirtmeden geçmek istemedim.
kitap, mısır, islam ve türk mitolojilerini, tarihini çok güzel bir şekilde harmanlayarak ilmek ilmek işlemiş. kronoloji geçmiş/ler ve günümüz arasında çok iyi düşünülmüş ardından da tüm kitaba dağıtılmış ve bunun üstünde özellikle durmuş yazar, okurken tam yeri ve zamanında geçmişe veya günümüze gidiyoruz. bu, hem heyecanı dorukta tutuyor hem de bilgileri tam vaktinde bize aktarıyor. o kadar akıcı ve merak uyandırıcıydı ki bırakamadım kitabı.
doğrusu, Elbis karakteri bir animasyonda, animede veyahut popüler kültür genç yetişkin fantastik kitaplarda olsa birçoğumuzun dehşet düşeceği birisi. sayfaları çevirirken kapılıp gittim. kaldı ki en sevdiğim yanı karakterin tipik ahlak bekçisi, vicdandan ölen birisi veya iyilik timsali olmamasıydı. kurguda yer edinen geçerli fantastik sebeplerle birlikte karakteristik olarak da böyle bir yapıda kendisi ve bunu gerçekten fazlasıyla sevdim.
bir amacı var Elbis'in. ömrünü buna adamış. zamanın onda bir etki yaratmasına izin vermemiş ama aslında içten içe zihninde, kendisinde değişimler oluyor. o kadar reddediyor ve o kadar görevine kapılıp gitmiş ki bir noktada aslında ne yaptığını ve neden yaptığını unuttuğunu düşünüyorum. bunlara bir cevabı var elbet ama gerçekten çok mu umrunda?
kitabın sonunda, her ne kadar Elbis'in iç mücadelelerini, kararlarının değişimini görsek de bunun birazcık daha üstünde durulmasını isterdim. aceleye getirilmemişti ama kısa sürdüğünü düşünüyorum. kaldı ki aynı şey işin romantik kısmı için de geçerli. biraz daha üstünde durulabilir bir detay olmalıydı çünkü önemli bir etkisi vardı konunun sonuç kısmında bence.
olayların bağlandığı noktayı çok sevdim. giriş bölümündeki elemanlara da üzüldüm :p
son olarak, Elbis, sürekli başkasını seven kadınları baştan çıkartmaya çalışıyorsun gözümden kaçmadı değil.
kitabın ilk bölümlerinde öğrensek ve hikaye bunun üstüne kurulu olsa da bazıları için spoiler sayılabilecek bir detayla birlikte kitabın konusundan bahsedeceğim aşağıda. istemeyenler burada bırakabilirler.
konusu: Elbis, ırkına savaş açan ve onları ölüme terk etmek üzere bir piramide kapatan Zülkarneyn'in ordusundan kaçan bir çocuk olarak başlıyor kitaba ve sonrasında bir türlü ölmediğini, ölümsüz olduğunu keşfediyor. Bu durumu da ırkını kurtarmak ve intikamlarını almak üzere görevlendirilmesine yoruyor. Elbis'in geçmiş sahneleri bilgiler öğrenmesi, ne yapması gerektiğini keşfetmesi ve önemli konumlardaki kişilerle tanışık olup, kendisini geliştirip, sevilen ve sayılan biri olarak hedeflerine ulaşacağı her türlü yola sahip olması ile dolu. günümüzde ise artık istediğini gerçekleştirme planlarını harekete geçirmiş durumda. onun sona gidişini, neler olacağını merak ederek takip ediyoruz.