Öncelikle kitabı çok beğendim ancak kitap öyle elime alayım birkaç günde bitiririm diyebileceğim bir kitap değil ama okunmalı mı tabii ki, sadece okumaya başladıktan sonra başka kitaplarla birlikte okuyup, kitabın içindeki bölümleri zamana yayarak okumak benim için daha anlamlı oldu. Hatta kitabı farklı zamanlarda okumak farklı anlamlara da gelebileceği için farklı yaşlarda tekrar okursam bana yeni anlamlar katacağını düşünüyorum.
Stoacı felsefenin en tanınmış eserlerinden biri olan kitap 12 kitaptan oluşuyor ve bu düşünceyi gerçek anlamda yansıtıyor. Stoacı düşünce kısaca diyor ki doğayı gözlemle sonra ona uygun yaşa. Eğer bu şekilde yaşarsan her durumda huzur içinde olursun.
Hayata dair küçük küçük düşünceler edinilen bir kitap diyebilirim. İlk sayfalardaki düşünceler eleştiri sona doğru kendini sorgulamaya yönelik ilerleyişi var ama kitabın geneli nasihat niteliğinde.
Kitapta "Evrensel doğa her varlığa yararlı olanı, tam yararlı olduğu anda verir.", " Yaşamını bir bütün olarak düşünüp endişelenme. İleride başına gelmesi muhtemel acı olayların hepsini de düşünme..." Gibi birçok cümlede bizdeki tasavvufa benzer cümleler bulmak çok mümkün. Kitabı tavsiye ederim ama dediğim gibi parça parça okumayı tercih edebilirsiniz. Marcus Aurelius
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,9bin okunma