···Okunma: 07 Temmuz 2024 17:15 Ernst Fischer'in "Kafka" denemesi, günümüzde bu yazarın yorumu bağlamında en temel biyografik kaynaklardan biri sayılmaktadır. Bunun başlıca nedeni, Fischer'in Kafka'yı eser lerinin tarihsel-toplumsaf temellerini doğru saptayarak, çok ger çekçi bir yorumun süzgecinden geçirmesidir. Fischer, bu çalış masında Franı. Kafka olgusu için Avrupa'nın, özellikle de
Avusturya-Macaristan Imparatorluğu'nun egemenliğindeki Or taAvrupa'nın ve burjuva sınıfının daha 1870'lerde başlayan si yasal-toplumsal çöküş ve değişim sürecini arkaplan olarak al mıştır. Böyle bir arka plana oturtu/an Kafka, tarih bilincine bü tünüyle sahip bir yazar kimliğini kazanmakla ve geleceği kur gulamaktaki başarısı da artık böyle bir kimliğin doğal sonucu olmaktadır.
Paylaştıkları dünya görüşünün farklılığına karşın, Fisc her'in Kafka karşısındaki tutumu, bir yargıcın konumu olarak değil, fakat Kafka olgusunu nesnel bağıntıları içersinde görmeyi amaçlayan bir düşünürün bağnazlıktan uzak tutumu niteli ğiyle belirginleşir. Fischer, bu tutumunun ipuçlarını denemesi nin girişinde çizer: "Yapılması gereken şeye, Kafka'yı aziz ilan edilmekten korumak; en az bunun kadar önemli bir iş de, Kaf ka'yı dogmatik aşırılıklara kayanlar karşısında savunmak. Bir aziz değildi Kafka, aziz olmanın çok ötesindeydi: B ir büyük ya zardı."