2024 98. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2024 18:28
#evsahibesi #fyodordostoyevski Herkese merhaba uzun süredir dostoyevski okumuyordum özlediğimi fark ettim. Kitabı benim #kısakısaokuyoruz (97) ve @nihllck.kitap ın #aydabirklasik grupları için seçtim. Her ne kadar kapağı iğrenç olsa da (zaten bu yüzden hiç kapak çekimi yaptım) içi oldukça sürükleyiciydi her zamanki gibi. Ordinov isimli içine kapanık, kendini kitaplara vermiş ve çoğu zaman insanların alayına maruz kalan bir adamı okuyoruz. Ordinov, kendisini yalnızlığa aşırı kaptırdığını fark edip insanların arasının karışmaya çalışıyor. Şehirde gezerken bir kilisede bir çifte rastlıyor. Adam yaşlı ve çok zengin kadın inanılmaz güzel ve çok genç. Kadının dua ederken ağlamasıyla Ordinov, kadının güzelliği karşısında ona bir saplantı geliştiriyor. Önce çifti evlerine kadar takip ediyor. Daha sonra o kadını tekrar göreceğini bildiği için kiliseye gitmeye başlıyor. Yaptıklarını aşırı cüretkar korkusuz bir şekilde yapıyor bu arada. Gidip çiftin evinde bir oda kiralıyor. Ordinov resmen You'daki Joe Goldberg. Ne yapıp edip stalkladığı kişilerle tehlikeli işlere girişiuor. Kitaptaki geçişler çok hızlı ve "ne oldu da böyle oldu şimdi?" dedirtecek şekilde. Mesela Yekaterina bir an Shakespearevari laflar ederken bir anda daha ilk konuşmaları adamın yanağına yanağını dayıyor. O vakitler herşey böyle hızlı mıydı bilmem ama sanat için yazılmış bir kitap gibi hissettirdi. Normalde yazarın karakterleri çok gerçekçi ve hayatı tam betinleyen karakterlerdir. Ama bu kitapta gerek cümleler gerek karakter davranışları daha çok sansasyonel ve süslü. Balzac ve Shakespeare karışık bir metin düşünün. Tabii hala yazarın bu kitabı acaba bir taslak olarak mı tuttuğu soru işareti çünkü öyle kısımlar var ki örneğin karakter silahı kaldırıyor ama bir sonraki satırda silah yok ve tamamen bambaşka bir şey oluyor. O yüzden gerçekten çok muamma bir kitap. Üzerinde daha sonra düzenleme yapılmamış mı? daha geniş bir hikayeye dönüşecek miydi? yoksa tamamen amaçlanan şey bu muydu? çok belirsiz. Kitap beni malesef tatmin edemedi.
Ev SahibesiFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202113,7bin okunma