···Okunma: 07 Temmuz 2024 00:00 Ne zaman vaktiyle değer verdiğim, sevdiğim bir insanı hayatımdan çıkarmaya karar versem, hemen öncesinde bir kişisel gelişim kitabı okurum. Nedeninden tam emin değilim fakat seçimlerim hep böyle oldu. Bu iki kitap da (Vazgeçebilmek, Ferrarisini Satan Bilge) bu sebeple okuduğum kitaplardan oldu.
Duygularını üçüncü kişilerle paylaşan insanlardan hiçbir zaman olamadım, hissettiğim her neyse muhatabı ile paylaştım, kalan herkese karşı sustum. Bu sebeple tüm vedalarımı sadece kendi içimde yaşadım.
Sanırım kişisel gelişim kitabını tercih sebebim, psikolojik olarak bana destek olmasını istemem.
Çünkü ne kadar seversem seveyim, beni kıran, üzen insanlara veda edebilmeyi, vazgeçebilmeyi beceremiyorum, öğrenmem lazım. Varlığı beni üzse de vazgeçersem sanki ona yanlış yapıyormuşum gibi hissediyorum, çok zor vazgeçiyorum.
Kitap işte tam olarak bunu anlatıyor; herkesten ve her şeyden önemli olan bir şey varsa o da kendi hayatın. Önceliğin hep kendin olmalı, kimsenin onayına da ihtiyacın yok. Hepimizin zor da olsa yaralarından, travmalarından, öfkelerinden, acı verenlerinden vazgeçecek cesareti olmalı. Bıktırıcı duygularımıza veda edebilmeliyiz, özgürleşebilmeliyiz.
En zor kısmı da bu; emek verdiğinden, vazgeçmek zorunda kalmak…
Gözümüzde büyüttüğümüz, değer atfettiğimiz her şey aslında bize ait değil. Bu kadar bağlanmak, sahiplenmek hatta bağımlı hale gelmek doğru değil, doğru olan zamanı geldiğinde vazgeçebilmeyi bilmek. Aksi halde vazgeçemediğin her an senden bir şeyler götürüyor, geriye acısı kalıyor. Doğru zamanda vazgeçmek, başka seçimlere yönelmek bizi özgürleştirir. Mutsuzluktan korkarak kaçırdığımız yaşam orada dururken, kendi hapishanemizi inşa ettiğimiz hayatlara, kendimizi mahkum ediyoruz.
Evet işin önemli, arkadaşın, ailen önemli ama sana zarar veren her şeyden uzaklaşmadığın sürece hiçbirine faydan olmuyor. Onlar için ayırdığın zamanın kalitesi düşüyor, bu durumda anlamı da kalmıyor.
Eğer sizde vazgeçmekte, geride bırakmakta zorlanıyorsanız, kendi hayatınızın değerini kavramak için mutlaka okuyun. Bana çok iyi geldi okuduklarım, gerçek ve samimi bir arkadaş gibi… Ki kitaplarım en yakın arkadaşlarımdandır her zaman.