Vazgeçebilmek

Amerika Birleşik Devletleri

Acı Erdem Değildir!
2024 70. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2024 00:00
Ne zaman vaktiyle değer verdiğim, sevdiğim bir insanı hayatımdan çıkarmaya karar versem, hemen öncesinde bir kişisel gelişim kitabı okurum. Nedeninden tam emin değilim fakat seçimlerim hep böyle oldu. Bu iki kitap da (Vazgeçebilmek, Ferrarisini Satan Bilge) bu sebeple okuduğum kitaplardan oldu. Duygularını üçüncü kişilerle paylaşan insanlardan hiçbir zaman olamadım, hissettiğim her neyse muhatabı ile paylaştım, kalan herkese karşı sustum. Bu sebeple tüm vedalarımı sadece kendi içimde yaşadım. Sanırım kişisel gelişim kitabını tercih sebebim, psikolojik olarak bana destek olmasını istemem. Çünkü ne kadar seversem seveyim, beni kıran, üzen insanlara veda edebilmeyi, vazgeçebilmeyi beceremiyorum, öğrenmem lazım. Varlığı beni üzse de vazgeçersem sanki ona yanlış yapıyormuşum gibi hissediyorum, çok zor vazgeçiyorum. Kitap işte tam olarak bunu anlatıyor; herkesten ve her şeyden önemli olan bir şey varsa o da kendi hayatın. Önceliğin hep kendin olmalı, kimsenin onayına da ihtiyacın yok. Hepimizin zor da olsa yaralarından, travmalarından, öfkelerinden, acı verenlerinden vazgeçecek cesareti olmalı. Bıktırıcı duygularımıza veda edebilmeliyiz, özgürleşebilmeliyiz. En zor kısmı da bu; emek verdiğinden, vazgeçmek zorunda kalmak… Gözümüzde büyüttüğümüz, değer atfettiğimiz her şey aslında bize ait değil. Bu kadar bağlanmak, sahiplenmek hatta bağımlı hale gelmek doğru değil, doğru olan zamanı geldiğinde vazgeçebilmeyi bilmek. Aksi halde vazgeçemediğin her an senden bir şeyler götürüyor, geriye acısı kalıyor. Doğru zamanda vazgeçmek, başka seçimlere yönelmek bizi özgürleştirir. Mutsuzluktan korkarak kaçırdığımız yaşam orada dururken, kendi hapishanemizi inşa ettiğimiz hayatlara, kendimizi mahkum ediyoruz. Evet işin önemli, arkadaşın, ailen önemli ama sana zarar veren her şeyden
2024 7. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2024 23:18
Daha iyi anlaşılabilmesi için sakin bir kafayla okunması gereken, geride bırakmaya yardımcı bir kitap. Bir günde oku bitir tarzı bir şey değil, sindirmek gerekiyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
2022 20. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2022 09:31
Kişisel gelişim kitapları kulvarında insana öğretiler sunan güzel bir kitap.İnsanların nasıl yaşaması gerektiğine dair güzel bir yol haritası çiziyor.Kendini bilme,öz farkındalık,her şeye karşı bilinçli olma hali..İçerik olarak doluluğu var fakat sayfa sayısı olarak fazla buldum. Çünkü çok fazla tekrara düşülmüş noktalar söz konusuydu ve bu da bir yerde sıkıcılığa sürüklüyor maalesef. Okunabilir bir kitap fakat kişisel gelişim türündeki kitaplara başlamak için doğru bir kitap olmadığı aşikar.
Kişisel Gelişim
VazgeçebilmekGuy Finley · Destek Yayınları · 20204,766 okunma
samimi diyorum vazgeç kanka manyak olursun
2020 16. kitabı
Guy Finley’in Vazgeçebilmek adlı kitabı sanki bir kutsal kitap. Asırlardır sorulan “ben kimim?” sorusuna “sen şusun” cürretkarlığı ile verilen kaba bir cevabın kitap hali. Bu ve benzeri kitaplar insanların nasıl yaşaması gerektiğine dair çok güzel bir yol haritası çizer. Ve içerisindeki çoğu şey zaten kabul ettiğimiz genel geçer doğrulardır. Kendini tanı, gerçeğin peşinde ol, cesur davran bla bla bla. Bunları zaten biliyoruz sorun bunlarda değil, bunları yanlış mesajlarla birlikte okuyucuya aşılaması. Platform üzerinde ve başka bloglarda yapılan eleştirileri okudum. Kitabın hiçbir şey anlatmadığını söyleyen de var, hayatını değiştirdiğini söyleyen de. Aslında yazar, okuyucusuna çok güzel bilgiler veriyor fakat vermek istediği öğretinin tam tersini almasını sağlıyor. Kitabın birçok yerinde "hiçbir şeye mecbur değilsiniz" derken, "acı çekmeniz sizin yanlış bir yolda olduğunuzu gösterir" derken, okurunu davet ettiği yol çok daha acı ve sıkıntı veren üst insan yolu. Bunu kitabın sonlarında kendisi de söylüyor ve bu yolda gitmesini de okuyucuyu buna mecbur hissettiriyor. Gerçeği yanlışla harmanlayıp size sunuyor. Bu tarz “best-seller” kitaplar genelde her kesime hitap eder ve etliye sütlüye karışmaz. Gerçekten de öyle yapıyor. Okuyucuya hiçbir meydan okuma yok. Tabularını yıkmak öte dursun yer yer onları meşrulaştırıyor. Kitabı anlayarak okursanız göreceksiniz ki, bir çok yerinde çelişkiler var. En büyük çelişkilerden birisi: Sahte Ben’in hilelerinden biri olan ”Yaptığı davranışların sorumluluklarını üstlenmeyip başkasını suçlama” davranışını okuyucularına kendisi yaptırıyor. İnsanın yaptığı hataları sahte bene mâl ediyor. "Böylece ben suçsuzum ve yaptığım tüm kötülüklerin kaynağı ben değilim sahte ben." Kitabın temel öğretilerinden biri bile çelişkili
Vazgeçebilmek
2024 174. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2024 22:37
Kitabı okur arkadaşım, hemşehrim, https://1000kitap.com/smra_ypl hanımefendinin incelemesini okuduktan sonra okuma listeme alıp okudum. Kişisel gelişim kitapları klasiklere göre elbette okunması daha akıcı olmakta. Kitapta bazen kısa kısa hikâyelerle duygu durumumuz benliğimiz davranışlarımız betimlenmiş. Kitap dünyada onlarca (59) kez basılıp okuyucuya sunulmuş, İşin doğrusunu belirtmek gerekirse bir kac aforizma söz dışında beklentimi karşılamadı, genelde kişisel gelişim kitapları pek te kişisel gelişimimize katkı yapmıyor kanatindeyim. Bence psikoloji ve sosyoloji daha faydalı kişisel gelişim konusunda, her kitaptan bir cümlede kalsa belleğimizde okunuyor. Kitap hakkında puanlama veremedim. Beni fazlada etkilemedi. Bu türe ilgi duyan okurlar, okuyabilir.
İnsan ve Toplum Kişisel Gelişim
Zincirin Altın Hali Bile Zincirdir
2025 177. kitabı
Hayat bazen avuçlarımızı öyle doldurur ki… elimizdekinin bize ait olmadığını bile bile, sırf kaybetme korkusundan tutarız. Bu kitap tam da buraya dokunuyor: bırakabilmek, vazgeçebilmek, elindekini yere koyup yoluna devam edebilmek. Çünkü insan fark ediyor ki, aslında kaybetmekten korktuğu şeyler çoktan onu kaybetmiş. Guy Finley’in satırlarında ilerlerken kendi hayatımı düşündüm. (Ne çok şeye tutunmuşum aslında!) Çoğu zaman bana zarar veren düşüncelere, gitmesi gereken insanlara, çoktan bitmiş anılara… Oysa vazgeçmek bir yenilgi değil, çoğu zaman en büyük zafer. Çünkü bırakınca özgürleşiyorsun. Bir çocuğun elindeki kırık oyuncağı sıkı sıkı tutması gibi, biz de kırık yanlarımızı bırakmıyoruz. Ama kitabın bana söylediği şey şuydu: "Elindekini bırak ki yeniye yer açılsın." Bazen geceleri kendi kendime konuşuyorum, içimde bir ses "ya kaybedersem?" diye soruyor. Ama bu kitap o sese başka bir cümleyle cevap verdi: "YA BULURSAN?" İşte o an düşündüm… Belki de bütün mesele kaybetmek değil, bulmaya cesaret edememekti. Finley’in dili sade ama kalbe işleyen cinsten. Her bölümde kendime bir ayna tuttum. Mesela, geçmişi geride bırakmanın aslında bir silme işlemi olmadığını; onunla kavga etmeyi bitirmek olduğunu anladım. Çünkü insan geçmişi unutamaz ama onun zincirini taşıyıp taşımamak kendi elinde. Bu bana eski bir anımı hatırlattı: uzun süre affedemediğim birine dair hislerimi. Her defasında içimde yarayı kanatıyordum. Bir gün bıraktım… affetmedim belki ama onun üzerimdeki etkisini bıraktım. İşte kitap bana o anımı tekrar yaşattı. Okurken en çok şunu hissettim: Biz aslında kaybolmaktan değil, özgür olmaktan korkuyoruz. Çünkü özgürlük, sorumluluk ister. O yüzden zincirlerimizi severiz, alışırız, bağlanırız. Ama zincir, zincirdir işte! İster altın olsun, ister paslı demir, sonuçta
İnsan ve Hayat
VazgeçebilmekGuy Finley · Destek Yayınları · 20204,766 okunma
Çok satan kitaplar çok mu şey katar?
·304 syf.·
2026 1. kitabı
Merhabalar, kişisel gelişim türde normalde yabancı yazarlar ve kitapları daha ön plandadır benim için,merakla başladığım da bir kitaptı ama pek uyuşamadık. Popüler kültür kurbanı kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum,oturup bir iki günde bitireyim tarzda değil sakin kafayla,sindirerek okunabilir. Kişisel gelişim türde yeni okumaya başladıysanız önerilebilir, benim gibi çok okuduğunuzu düşünüyorsanız, pek beklentiye girmeden + olarak çapraz okumaya ilave edilebilir. Kitaplı günler dilerim.
Vazgeçin.
2025 64. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 02:36
Sosyal medyada denk geldiğim 1 dakikalık videolardan daha fazla şey öğrenirdim dediğim kişisel gelişim kitabı. “Dünyanın en çok satan kişisel gelişim kitabı” etiketini gördüğüm an anlamalıydım bunu diyerek, söylene söylene bitirdim. Bitirmek zorunda mıydım? Sahte benliğe göre evet. Çünkü kötü olan ne varsa ben yapmadım, sahte benliğim öyle istedi, gölge benliğim ısrar etti, Bay Hoşnutsuz kafama silah dayadı, ben aslında ben değilim. Yani ben’im de “gerçek” ben değilim. Bir de gerçek ben var tabi, ama o çok derinlerde gizli, ortaya çıkarmak için bu kitabı okumak lazımmış. İlk kez bir kitabı iki farklı kalemle çizerek okudum. Birini güzel bulduğum mesajlar için diğerini çelişkileri işaretlemek için kullandım. İkisi de birbiriyle yarışır yoğunlukta. Öncelikle insanlara kötü olan ne varsa “siz yapmadınız sahte ben yaptı, istediğinizi sandığınız şeyi aslında istemiyorsunuz gölge ben yaptı, şartlar düşündüğünüz kadar kötü değil Bay Hoşnutsuz böyle düşünüyor, siz aslında olduğunuzu sandığınız kişi de değilsiniz toplum böyle istedi” gibi argümanlar sunmasını saçma buldum. Yazarımız travmam var diyerek yaptığı her şeyin normal karşılanmasını bekleyen ama dönüp kendini düzeltmeyen herkes için yeni bahaneler üretmekte bonkör davranmış. “Travman mı var? Kıyamam, halbuki hayat hepimize istediğimiz her şeyi altın tepside sunuyor ama bi tek sana kartlar kötü gelmiş.” yerine artık “Anlıyorum hayatım, gerçek sen böyle kötü davranmazdı, ama sahte/gölge/hoşnutsuz sen böyle yapmanı istemiş.” deriz herhalde. Birkaç örnek vereyim de okumayı düşünen olursa vakit kaybetmesin. “Aslında uyarı vermeden gelişen durum değişikliklerinde endişe duyan gerçekte siz değilsiniz.” “Tüm saptırılmış yanıtlar sahte benlikten gelir.” “Sahte benlik kendini kırgın hissetmeyi sever.” “Siz, olduğunuzu
Puan vermedi·304 syf.·
2018 1. kitabı
bu kitap sayesinde kötü bir dönemi mi atlattım diyebilirim çünkü bana katkıları olduğunu düşünüyorum.herkesin okuyup faydalana bileceği bir kitap herkeze tavsiye ediyorum
2019 5. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2019 13:22
''Gerçek mutluluk çaba gerektirmez .Mutluluk nasıl soluduğumuz havayı bulmak için aramamız gerekmiyorsa ,aynı şekilde mutluluğu da aramamız gerekmediğini anlayan kişilere gelir ''

Guy FinleyYazar · 8 kitap
Guy Finley 22 Şubat 1949 yılında Amerika'da dünyaya geldi. Söz yazarı, müzisyen ve yazardır. Ünlü konuşmacı Larry Finley'in oğlu olan Guy Finley Kaliforniya'da büyüdü. Yazarın arkadaşlarının bir çoğu ünlülerin çocuklarıydı. Genç yaşlarında müzik kariyerine devam etme kararı aldı. Motown Records etiketi altında ilk beyaz rock sanatçısı oldu. Müzik kariyerinin yanı sıra TV şovları düzenledi. Profesyonel iş yaşamında büyüyen servetine rağmen yaşamında bir şeylerin eksik olduğunu anladı. Bu boşluğu doldurmak için müziği terk etti ve Uzak Doğu ve Hindistan'da ruhsal öğretileri incelemeye gitti. Bu manevi arayış onu ABD'de Nevada'da New Life Vakfında manevi öğretmen olan Vernon Howard'da kendini adadı. Yazma kariyeri böylelikle başladı. 1990'lı yıllarda manevi rehberlik alanında kitap yazmaya başladı. Öğretileri Hristiyan mistisizm, Doğu Felsefeleri, Jung Psikolojisi oldu. New Life vakfında manevi öğreticilik yapıyordu. Alanında 15'den fazla kitaba imza attı ayrıca 4'den fazla e-kitabı çıkarıldı.