·640 syf.····Okunma: 10 Temmuz 2024 00:38 İkinci Dünya savaşına dair okuyabileceğiniz en iyi belgelerden biri bu; İtalya Dışişleri bakanı ve aynı zamanda Mussoli'nin damadı olan Ciano, Nazi Almanyasının durumunu, faşist lider Mussolini'nin tutarsız İtalya'sını, dönemin karmaşık ve riyakarlık dolu siyasetinin röntgenini çekiyor resmen. Henüz 33 yaşındayken geçtiği dışişleri bakanlığı koltuğunda, kurşuna dizilerek idam edildiği 1943 yılına kadar, bağlı bulunduğu ideoloji olan faşizmi tüm hücreleri ile savunmuş, Almanların ikililiğini, onları eleştirseler de ordu gücünden korktuklarını, savaşın yıkıcı etkilerini, halk ekmek ve yakıt derdi ile cebelleşirken siyasilerin masa başında yaptığı pazarlıkları tüm çıplaklık ve gerçekliğiyle gün gün aktarmış. Siyasi liderler ve devlet erkânı birbirini eleştirirken bel altından vurmayı da ihmal etmemiş. Öyle ki Bismarc'ın Göring'in eşi hakkında söylediklerine tanık olmak, bir kez daha 'siyaset ne kirli bir iş'miş dedirtti.
Günlükler, Ciano'nun ölümünün ardından eşi Edda tarafından İsviçre sınırından geçirilerek günümüze ulaşmış. Günlükler Almanya'da yayımlandığında ise savaş bitmiş, Hitler çoktan kafasına sıkmış, Mussolini ise metresi ile birlikte ölü bedenleri ayaklarından asılarak infaz edilmiş olacaktı. İkinci Dünya Savaşı dönemine ilgi duyuyor ve birinci elden kaynak arıyorsanız çok ideal bir eser bu, okuduğum için çok mutluyum. Israrla tavsiye ederim.