Özet gibi bir şey içerir :)
2024 43. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2024 13:06
Klasik okumayı sıkıcı bulan bana, klasik okunurken sabırlı davranılması gerektiğini ve aslında klasik okumanın sıkıcı olmadığını öğreten kitaplardan diyebilirim. 12 yaşında babasını kaybetmesi üzerine bir papaz tarafından büyütülen Mirko, yaşıtlarına göre ahmak (yazarın tabiriyle) tavırlar sergiliyordu. Herkes onun zeka geriliği yaşadığını düşünüyordu. Ama ileride, kendisini bir dünya şampiyonu yapacak olan yeteneğinin farkına varması çok uzun sürmedi. Harika bir şekilde satranç oynayabiliyordu. Turnuvadan turnuvaya katılıyor, ülkeden ülkeye gidiyor ve şampiyonluk listesine sürekli bir yenisini ekliyordu. Ancak bu şampiyonlukları kendisini kibirli bir insana dönüştürüyordu. Yenilmez olduğunu düşünüp duruyordu. New York'tan Buenos Aires'e gitmek üzere olan bir yolcu gemisindeyken Milyoner bir adam Mirko'ya bir oyun teklif eder. Oyunun sonucu zaten tahmin edildiği gibi Mirko'nun zaferi ile sonuçlanır. Milyoner adam bir oyun daha ister. Oyuna bir yabancının dahil olması sonucu oyunun seyri değişir. Sonradan Dr.B diye isimlendirilen bu yabancının hikayesine gelecek olursak : Dr B,sadece yatak, lavabo, masa gibi temel ihtiyaçlardan oluşan; penceresi korkuluklu ve yangın merdivenine bakan bir otel odasına hapsedilir. 4 ay boyunca sorgular dışında konuşulmasına izin verilmez ve kafayı yemek üzeredir.Bir gün sorgudan önce 2 saat bekletilirken bir kitap bulur ve kitabı gizlice odasına koymayı başarır. Şiir kitabı olmasını umduğu kitabın bir satranç şampiyonluğu kitabı olduğunu öğrenince gereksiz yere riske girdiğini düşünür. Ama yapacak bir şey olmadığından kitabı okumaya başlar. Ekmek kırıntılarından satranç taşları, kareli yorganından satranç tahtası yaparak taktikler geliştirmeye başlar. Her iki tarafı da kendi oynadığı için zihnini ikiye bölmüş gibi hissetmeye başlayınca kendisinin tanımladığı satranç hastalığına yakalanmış olur. Bir gün kriz geçirir ve hastaneye kaldırılır. Doktor, avukat olan Dr. B'yi kurtarmak için kendisini hapishaneye koyanlara Dr. B'nin delirdiğini söyleyerek onu bir daha hapishaneye götürmelerine izin vermez ve Dr. B kurtulur. Doktor, Dr. B'ye bir daha satranç tahtasının yanından bile geçmemesini söyler. Ancak gemideyken tekrar oynamaya kalkar ve sonu hiç iyi olmaz. Kitap hakkındaki düşüncelerime gelecek olursak: Yazarın betimlemelerini mükemmel bir şekilde dile getirmesi zaten beklediğim bir şeydi. Kendimden bir şeyler bulduğum bu kitabın, yazarın akıcı dili sayesinde bir çırpıda okunabilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yenilmez olanları bile bir gün yenmenin mümkün olması, hiçbir şeye aşırı şekilde bağlanılmaması gerektiği gibi birçok dersler barındırıyor. Okuduğunuzda pişman olmayacağınız kitaplardan; mutlaka okuyun, okutun. Keyifli okumalar. Satranç Stefan Zweig
1000k
SatrançStefan Zweig · Dokuz Yayınları · 2021279,2bin okunma