2024 89. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2024 17:40
Katyuşa maslova ve Nehludov üzerine kurulu hikayede Nehludov baş karakter. Katyuşa’yı infaal eden Nehludov bir kez daha yolları kesişir ve hikayede başlar. Üçüncü göz tekniği ile aktarılmış bu hikayede açık nokta bırakılmamış okuyucunun kafasında her şey oturmuştur. Lev Tolstoy eserlerin başında bir cümle yazar ve o tüm eseri anlatandır her zaman. Bu eserde: O zaman Pyotr yanına sokuldu, şöyle dedi: Rabbim! Bana kötülük eden kardeşimi kaç kez bağışlayacağım? Yedi kez mi? İsa yanıt verdi: Yedi kez değil, yedi tane yetmiş kez bağışlayacaksın. Matta, XVIII, 21-22 . İncilden bu alıntıyı yaparak başlar. Karakterde bu başlangıcın izlerini sonuna kadar izlerini görüyoruz. Nehludov: ruhsal kişiliği, yaşayan kişiliği arasında devamlı gelgitleri olan, sıkışıp kalmış kendince doğruyu bulmaya çalışan bir karakter. Onun gelgitleri sizlerde de sorgulamalar yaptırtıyor. İyilik ve kötülük arasında kalıp hangi taraf nasıl ağır basar? Kötülük kararı hep kendi için iyi olan mıdır? *bir kere kötülük yapıp tüm yaşamı maf ettikten sonra iyilik yapmaya çalışmak! İyilik midir? İnsanların o dönemde dahil ilk düşündükleri şey kendi çıkarları. Yapılan tekliflere dahil kendi yararına olduğuna bakmaksızın kesin bir çıkarı var düşüncesi ile yaklaşması…. Gençken idealist olanların yaşamlarını realist olarak yaşaması… Toprağında hava gibi su gibi insanın hakkı olduğu düşüncesi… Çevresindeki eşine dostuna yabancılaşması..çevresinin sığ düşünceleri… Günün Rusya’sının adaletsizlikleri… İnsanların birbirlerini cezalandıra bilme hakları… vb. Birçok konuyu dönemin Rusya’sında okurken esasında hala çağımızda olan sorunları bizlerde yaşıyor ve yabancılaşıyoruz. Lev Tolstoy eserin sonunda yine incilden ayetler ile İncil sorgulaması, tanrı sorgulaması neye nasıl baktığını, neye neden inanıp, inanmadığı ince ayrıntılarıyla Nehludov üzerinden ele almış. Ortada çok açık bir şey var dinler huzuru,adaleti ister insanlar ise dinini yaşamayı değil onu kullanmak isterler ve kullanırlar. En tehlikeli şey dini kullanmak iken diğer tehlike cehalet ile kendini din adı altında kullandıran insanların adaletsizlik ve huzursuzluk yaratmalarıdır. Konu tabiki din değildir.
DirilişLev Tolstoy · İletişim Yayınları · 201921,6bin okunma
13 +1'leme
7,5bin Gösterim
Ağustos ayında okuyacağım kitabın incelemesine denk gelmek benı ziyadesiyle mutlu etti 🙏 Çok teşekkür ederim önbilgi edinmeyi düşünüyordum ve sizin aracılığınızla ön bilgimi edinmenin ayrı bir heyecanını da yaşamış oldum 👏🏻
Alper Turgay
Ne güzel bir tesadüf olmuş, buna gerçekten sevindim 🙏 Kitap öncesinde böyle bir heyecan yaratabildiysem ne mutlu bana. Umarım okurken de aynı ilgiyi ve derinliği hissedersiniz. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum! 📚
Her zamanki gibi çok güzel bir inceleme olmuş emeğinize yüreğinize sağlık 🍀☕
Alper Turgay
Çok teşekkür ederim 🙏
70 kez umuda devam yol aşınmasın yeterki. 🙏
Bir insanlık dramı. Ve hala farklı boyutlarda devam ediy.
Henüz kitabın yarısındayım, Çevirmen Sevim Görünmez hanımın kitabını okuyorum. Dönemin çarlık Rusya’sı adaletsizlik, kokuşmuşluk, zenginler, fakirler, duygular, en üstten en alta kadar. Hepsi o kadar iyi yerlerine oturmuşlar ki kendinizi onların arasında hissediyorsunuz. Çevirmen Sevim hanımın kitabın bu okunur akışında rolü çok fazla, buradan kendisine Teşekkürler🐬
Katyuşanın mahkeme süreci, adalet sisteminin yozlaşmışlığını ve toplumsal önyargıların masum insanları nasıl mağdur edebileceğini gösteren önemli bir unsurdur