"Atlanta Nights" kitabı, Amerikan yayıncılık dünyasında ünlü bir edebi parodi ve aldatmaca olarak bilinir....
"Atlanta Nights", bir grup bilim kurgu ve fantezi yazarı tarafından "Travis Tea" takma adıyla yazılmıştır. Yazarlar arasında James D. Macdonald ve Teresa Nielsen Hayden gibi isimler bulunmaktadır.
Kitap, yazım kalitesine bakmadan her türlü metni kabul eden ve yayımlayan vanity press (yazarın kendi kitabını bastırdığı yayınevleri) şirketlerini ifşa etmek amacıyla yazılmıştır. Bu bağlamda, özellikle Publish America (şimdiki adiAmerica Star Books) yayınevini hedef almıştır.
Kitap, kasten kötü yazılmıştır. Anlatımda tutarsızlıklar, karakterlerin anlamsız eylemleri ve mantık hataları sıkça bulunur.
Bölümler arasında tutarsızlıklar vardır. Karakterlerin isimleri değişir, olay örgüsü kopuk ve anlamsızdır. Hatta, yazarlar bir bölümün aynı içeriğini iki kez eklemiş ve bir bölümü tamamen boş bırakmışlardır.
Kitabın yazarı olarak belirtilen "Travis Tea" adı, "travesty" (maskaralık, rezalet) kelimesine fonetik olarak benzerlik taşır, bu da projenin doğası hakkında ipucu verir.
Kitap, PublishAmerica tarafından kabul edilip yayımlanmıştır. Bu durum, yayınevinin kalite kontrol süreçlerini sorgulayan yazarların haklı olduğunu göstermiştir.
Yayınlandığında, yazarlar kitabın bir aldatmaca olduğunu açıklamışlar ve bu olay, PublishAmerica'nın itibarına ciddi zarar vermiştir. Kitap, yazım kalitesi ve yayınevlerinin güvenilirliği hakkında önemli bir tartışma başlatmıştır.
"Atlanta Nights", kasıtlı olarak kötü yazıldığı için edebi değeri konusunda ciddi bir değerlendirme yapılamaz. Ancak, yayınevi dünyasında etik ve kalite kontrol konularına dikkat çekmesi açısından önemli bir eserdir. Kitap, yazarlık ve yayıncılık dünyasında bir parodi ve hiciv olarak hatırlanır.
"Atlanta Nights", halen satılmakta ve genellikle edebi bir aldatmaca ve yayınevi eleştirisi olarak incelenmektedir. Kitap, yazarlar ve yayıncılar için bir ders niteliği taşır ve yayıncılık endüstrisinin bazı sorunlarına dikkat çeker.