İmam-ı Malik (rahimehullah) şöyle der: "Her insan ma'zeretini söyleyemeyebilir . Bundan dolayı geçmiş büyükler ziyarete gitmeden önce, ziyarete gideceği kimseye; "Bir meşguliyetiniz var mı?" "Müsait misiniz?" diye sorarlardı. Böylece ziyaret edilen kimsenin ma'zeret suna­ bilmesine imkan verirlerdi:' Bu edebin öneminden dolayı ve bazı insanlara ziya­retçiye karşı mazeretini söylemek zor geldiği için, Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'in de eve girme, izin alma ve ziyaret­ten geri dönme hususunda şöyle buyurmuştur: "İzin istediğiniz kimse tarafından şayet size "dö­nün!" denilirse, hemen dönün! Çünkü bu sizin için daha temiz bir davranıştır." 1(Nur Suresi, Ayet:28)
Din İslam
Bu edeb Kur'an-ı Azim' de övülmüştür . Bu durum (geri çevirme işi) o an görüşmek istemediği zamanda ortaya çı­kar . (Şayet evden izin olmadığı halde, içeriye girilmeye çalı­şılırsa) bu durumda ev sahibi yalan söylemek zorunda kala­bilir . Ve bu çirkin ahlakı evde bulunan çocukların da öğren­melerine sebep olabilir . (Ziyaretçi içeri girmek için zorlarsa) ev sahibi de içeriye alamayacağını söylerse, bu durumda zi­yaretçi de nefret ve düşmanlık meydana gelir. Kur'an-ı Azim bize (bu hususta) yol göstermekte ve bizi bu tür hatalara düşmekten tamamıyla sakındırmak­tadır. Ev sahibine, ziyaretçileri geri çevirme imkanı tanı­dığı gibi, ziyaretçilerin de ev sahibinin özrünü güzellikle karşılaması gerekir .