2024 14. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2024 19:20
Mesleğim gereği çokça etkileşimde olduğum bir kesim olan cinsel istismar ve ensest mağdurularına dair yapılmış, dönemine göre cesur ancak yeterince kapsamlı olmayan bu çalışmanın bende bazı farkındalıklar oluşturduğunu söyleyebilirim. Kitapta büyük bir çoğunluğun bir şekilde ya maruz kaldığı ya da bir başkasından duyduğu çok önemli bir sorun olan, özellikle ülkemizde konuşulmaktan kaçınılan tabu olmaya devam eden konu; ensest üzerine yoğunlaşılıyor. Yazarın ve çalışmaya katılan diğer tüm uzmanların ‘Ensest’ olgusuna cinsel istismardan bağımsız olarak üzerinde durulması gereken bir konu olduğuna dair vurgusuna kitabı okudukça katılmadan edemedim. Ensest toplumun yapı taşı dediğimiz aile içinde gerçekleştiği için olumsuz etkilediği yapılar bakımından da ciddiye alınması gereken bir konu. Suçu işleyenlerin genel profiline bakılınca (birçok etken olduğu bilinmekle birlikte) genel kanıların aksine sahip olunan sosyoekonomik konumun fark etmediği, eğitim düzeyinin geçerli bir kriter olmayacağı, uygulayıcıların hasta olarak nitelendirilemeyeceği gibi sonuçlara ulaşılmış. Bir eğitmen, doktor, hemşire, jandarma, vatandaş, anne, baba, kardeş veya arkadaş olarak bu durumu ilk öğrenen olduğumuzda ne yapacağımızı kaçımız biliyoruz? Yapılan araştırmalar bilinçsizliğin had safhada olduğunu gösteriyor. Çocuklarımıza beden dokunulmazlığını küçük yaşlarda öğretelim, yüksek eğitimli olmanın çözüm olmadığını aksine bu konuya özel eğitimin her kesime ulaştırılmasını sağlayalım, anlatalım. Aradan geçen 5 senelik sürede pozitif gelişmeler olduğu umuduna yaslanıyorum. Tüm olumsuz gelişmelere rağmen benim ülkemizde pozitif değişikliklerin artacağına dair umudum var, kötü var evet hep de olacak ama iyiye de inanalım. // Kardeşini Doğurmak Büşra Sanay
Kardeşini DoğurmakBüşra Sanay · Doğan Kitap · 20188bin okunma