2024 33. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2024 19:04
Turgut Uyar Türk Edebiyatına hece ölçüsüyle yazdığı şiirlerle girmiştir. Turgut Uyar şiiri, içerikte de memleket ve insanın gündelik sorunlarına yer verişiyle toplumsal nitelikler taşıyan bir şiir olarak belirginlik kazanmıştır. Ayrıca kendisi de İkinci Yeni Akımının temsilcilerindendir. Çoğunlukla Nurullah Genç kalemine hayranlık duysam da diğer şairlerin de yazdığı eserleri okumaktan, anlamaktan vazgeçmedim. Şiir okuyan her insan vazgeçmemeli.. Bu nedenle Turgut Uyar'ın okuduğum ilk eseridir. Turgut Uyar'ın "Göğe Bakma Durağı" şiirinden başka şiirlerine dair bilgim yoktu. Eserde evrensel konular da hakimdi. Fakat her dizede bir yalnızlık teması dolup taşıyordu. Bunu şairin kendi kişisel hayatına ve yaşadıklarına bağlıyorum. Kısa şiirler de yer alıyordu. Lakin anlaşılması güçtü. Bu sebeple üç-dört defa okudum. Okuduğum dizelerde kendimden de parçalar buldum. Önemli olan da bu değil mi? Şiirlerden kendimize dair kişisel bir iz bulmak ve taşımak... İncelemem de eserden beğendiğim alıntılara da yer vermek istiyorum. "Eylül toparlandı gitti işte Ekim filan da gider bu gidişle Tarihe gömülen koca koca atlar Tarihe gömülür o kadar." (Sayfa 87) "Çünkü sonu buysa Ölmek elbette gereksizdi." (Sayfa 74) ( Bu dize beni fazlasıyla düşündürdü:)) "Bir susam gibi boyuna sulamak umutsuzluğu Ve direnmek hep direnmek devam etmek adına..." (Sayfa 72) "...senin hüznün bir yazgıdır,..." (Sayfa 59) Genel anlamda beğendim okumanızı itina ile tavsiye ederim.
Göğe Bakma DurağıTurgut Uyar · Yapı Kredi Yayınları · 202638,9bin okunma