2024 9. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2024 00:00
İnsan asırlar sonrasında bu kadar bencil, bu kadar dayanıksız, hoşgörüsüz, anlayışsız hale nasıl gelmiş olabilir? Yazarımız Marcus diyor ki, topluma olan katkınız sizin için iyiliktir. 1941 felsefesi midir diye sorguladım. Çünkü şuan insan dediğimiz canlı varlık toplumdan önce kendisini düşünen güya akıl sahibi biridir. Yazarımızın çokça değindigi bu toplumun insanları artık genele bakmaktadır. Çağımız insanları ne yazık ki toplumu değil annesini, babasını yahut çocugunu bile önemsemez hâle gelmişken toplumu ne yazık ki kafasına takmıyor. Genel diyorum, özel insanlar elbette mevcut. Fakat yazar kitapta yürüttüğü 'ben iyiysem herkes iyidir' algısını çok uzun tutmuş. Ne yazık ki çağımız bu teoremi fazlasıyla ters bir hâle getirdi. Ayrıca yazar ölüm temasını da çoğu maddede işlemiştir. Ölümün korkulacak bir şey olmadığını, nasıl günlük işlerimizi yapmak çok doğal bir şey ise ölmek de çok doğal bir şeydir demiştir. Bir de yazar her şeye çok pozitif açıdan bakmış. İnsanlar kötü olabilir ama bunun sana bir zararı yoksa önemseme gibi bir algı oluşturmuş kitapta. İnsanın kendini yönetmesine de çokça vurgu yapmış. Yapmış yapmasına ama tek bir kişinin tüm toplumu karakteriyle değiştirebileceğine inanması böyle düşünceler içeren ve felsefik bir kitapta garip durmuş. Yine de çoğu söz ve anlatım tarzı bakımından sevdiğim bir kitap oldu. Sadece bu kadar pozitif bakmak ve topluma yararlı olmak için kendi mutluluğumuzu yok saymak pek benlik değil. Biz mutlu olalım ki çevremize de mutluluk yayıp yararlı vatandaşlar olabilelim. :)
Felsefe
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202428bin okunma