Puan vermedi·112 syf.··Beğendi
· Kitabımız Meursault'un annesini kaybetmesiyle başlamakta. Meursault iş yerinden izin alarak hemen yola çıkar huzur evine gelince müdüre kendini açıklama ihtiyacı duyar . Müdür bunu farkedince onu yargılamadığını annesine bakıcak madi durumunun olmadığını bildiğini söyler. Gerçektende ilaçları alıcak parası yoktur zaten annesi onunlayken çok sıkılmaktadır. Görevli onu annesinin tabutunun yanına getirir ve annesini son kes görmek isteyip istemediğini sorar Meursault istemediğini söyler, görevli buna şaşırsada bişey söylemez. Meursault'a kahve isteyip istemediğini sorar, Meursault sütlü kahveyi çok sevdiği için kabul eder. Annesinin tabutu yanında kahve ve sigara içer. Annesinin ölümüne üzülmüşe benzemiyodur, tek bir göz yaşı bile dökmemiştir. Bi sonraki gün sabah erkenden annesini gömüş, gömdükten sonra başında biraz bile beklemeden geri dönmüştür. Annesinin ölümünden 1 gün sonra sahile çıkmış ve eski bi iş arkadaşını görmüştür ,bi süre sonra yakınlaşmışlardır ve Meursault, Marie'yi sinamaya davet etmiştir. Akşam tekrar buluşarak sinemadaki bi komedi filimine ardından eve gitmişlerdir. Meursault akşama doğru kapı komşusu Ramont'la karşılaşmışlardır. Raymont Meursault'u eve davet etmiştir Meursault'da bunu kabul etmiştir. Raymant Meursault'a sevgilisinin onu aldatığını düşündüğünü, bu yüzden onu dövüp, ondan ayrıldığını ama yinede intikam almak istediğini söylemiş. Meursault'un sevgilisine mektup yazıp yazamiycağını sormuş, Meursault farketmez demekle yetişmiş, kıza mektup yazmaya başlamış bitirince de Raymont onu postalamış mektupta sevgilisini afetiğini tekrar birlikte olmak istediği yazmıştır. Meursault yemek için teşekkür edip kendi evine geçmiş. Sonraki sabah işe gitmek için hazırlanırken alt kataki komşusu Salamonayı ve köpeğini görmüştür. Salamona karısı ve köpekleri birlikte yaşarlarken karısı ölmüş, köpeği ise bi deri hastalığına yakalanmış aynısından Salamona'da da varmış. Köpeyine çok kötü daranır ona şiddet uygularmış , köpeyi de ondan nefret ediyomuş . Sonra ki gün Raymont'un evinden kadın çığlığı ve bağarış sesi geliyomuş bunu duyan komşular polisi çağırmışlar. Polis gelince Raymont polis karakoluna çağırılmış Meursault'un ona şahitlik yapmasını istemiş Meursault kabul etmiş. Meursault la Marie bikaçkez daha buluşmuşlar, Marie Meursault'a benimle evlenmek istiyormusun diye sormuş Meursault sen ıstıyosan olur demekle yetinmiş, Marie peki beni seviyomusun diye sormuş Meursault hayır diye yanıtlamış. Marie bu cevaba üzülse de onunla evlenmek istediğini söylemiştir. Meursault ve Raymont polise ifade vermeye gitmişler Meursault söz verdiği gibi tanıklık yapmıştır. Eve geçerlerken Raymont'un sevgilisinin abisini görürler daha önce de Raymonta saldırmışlardır. Meursault eve girmiş ama ardından kapı çalmış gelen alt komşusu Salamonaymış bi hışımla içeri girip köpeğinin kaybolduğunu onu bulamadığını söylemiş, Meursault barınağa gitmesini bir miktar nakitle tekrar köpeğini alabileceğini söylemiş Salamona o çirkine mi para vericem diyip evden ayrılmış. Bi sonraki gün tekrar gelerek köpeyinin barınakta da olmadığını çok üzgün bi şekilde söylemiş. Meursault köpeyin tekrar eve dönmesini beklemekten başka çözümü olmadını söylemiş ve yaşlı adam evden ayrılmış. O sırada Raymont hafta sonu bi arkadaşının yanına gideceğini ve Meursault'u da davet etiğini söylemiş başka bi işim var dese de çok ısrar etmiş Meursault da düşüneceğini söylemiş, bu haberi Marie ye söylediğinde Marie çok heycanlanmış ve çok mutlu olmuş. Anlaşmışlar ve yola çıkmışlar sahile varmışlar biraz sahilde güneşlenip Raymont'un arkadaşının evine geçmişler yemek yedikten sonra erkekler dışarı çıkmış kadınlar da evi temizlemiş. Raymont yine o arapları görmüş sevgilisinin abisini yani kavga etmişler Raymont'u çok kötü dövmüşler Meursault ve Raymont'un arkadaşı onu eve götürmüşler. Meursault biraz hava almak için dışarı çıktığında yine o arabı görmüş eli Raymont'un ona verdiği tabancaya kaymış ve bi anda 7 el ateş ederek arabı öldürmüş. 4 duvar arasına atılmış en başta zorlansa da uyum sağlamış oraya. Hapiste olmayı pek kafasına takmamakta, hata öldürdüğü Arap için de pişmanlık duymamakta. Avukatıyla mahkemeye çıkmadan önce konuştuğunda Meursault'un çıkacağına emindir. Ama mahkemede hakimlerin yöneldiği şey suçuyla alakasızdı. Çünkü mahkemede annesinin cenazesinde neden ağlamadığı, neden kahve içtiği soruları yöneltilmekteydi. Kimse bu cinayeti neden ve nasıl işlediğini merak etmiyodu herkes annesine davranışını konuşuyodu, Meursault'a kendini savunma hakı dahi tanınmıyodu kendileri zaten yargıyı koymuşlardı kendisine sonunda söz geldiğindeyse konuşmak istemedi umursamadı bu durumu . En sonunda hakimlerin verdiği ceza meydanda asulmaktı bu ceza adam öldürdüğü için değil de annesine davranışları için verilmişti. Ben kitabı okurken Meursault ne kadar duygusuz nasıl böyle bi insan olabilir yaşama enerjisi yok, çok mutsuz diyodum ama kitabı bitirince anladım ki kitap hiçte öyle değilmiş Meursault aslında mutlu sadece hayatı bizim kadar abartmıyo bizim kadar en iyisi olsun diyenlerden değil, elalem ne der diye düşünenlenrden de değil . Sadece oluruna bırakmış hiçbirşeye büyük anlamlar yüklemiyo bizim aksimize. Mesela biz bi çanta aldığımızda en iyisi olsun istiyoruz, ama ilaha marka olmak zorunda değil işlevi olsun yeter , insanlar bunu ablamıyo işte elaleminki daha iyi ,benimkide iyi olsun diyo sadece. Hayatımızın tamamını elalem ne der diye harcayıp kendimizi o kadar çok yıpratıyoruz ki, bu dünya hayatını o kadar çok önemsiyoruz ki. İşte Meursault bunu aşmış başkalarını hiç umursamadahn hayatını yaşıyo ama sürekli yargılanıyo. Annnesi öldüğünde neden ağlamadığını sorguluyorlar sadece bu konu onlar için cinayeten daha önemli bi hale geliyo çünkü alıştıkları davranışlar sergilemiyo Meursault.Ama bizde öyleyiz mesela bi akrabamızın annesi hastalandığında o da çok yoğunolduğu için gidemediğinde akrabamızı ayıplarız. İşin aslını bilmeden herkesin hayatına laf atmamalıyız. Ve hayattaki hiçbir şeyi hayatımızın merkezine koymamalıyız . Bu kitapla farkettim ki herşeyi gereksiz önemsiyo ve abartıyomuşum saçma şeylerirr için günümü mahverdiyomuşum , zaten bi kaç dakika sonra gör mıç hiç tanımadığım insanlatın düşünceleri benim için herşey olsu hayatına laf atmamalıyız. Ve hayattaki hiçbir şeyi hayatımızın merkezine koymamalıyız . Bu kitapla farkettim ki herşeyi gereksiz önemsiyo ve abartıyomuşum saçma şeylerirr için günümü mahverdiyomuşum , zaten bi kaç dakika sonra gör mıç hiç tanımadığım insanlatın düşünceleri benim için herşey olsu ve sigara içer. Annesinin ölümüne üzülmüşe benzemiyodur, tek bir göz yaşı bile dökmemiştir. Bi sonraki gün sabah erkenden annesini gömüş gömdükten sonra başında biraz bile beklemeden geri dönmüştür. Annesinin ölümünden 1 gün sonra sahile çıkmış ve eski bi iş arkadaşını görmüştür bi süre sonra yakınlaşmışlardır ve Meursault, Marie'yi sinamaya davet etmiştir. Akşam tekrar buluşarak sinemadaki bi komedi filimine ardından eve gitmişlerdir. Meursault akşama doğru kapı komşusu Ramont'la karşılaşmışlardır. Raymont Meursault'u eve davet etmiştir Meursault'da bunu kabul etmiştir. Raymant Meursault'a sevgilisinin onu aldatığını düşündüğünü, bu yüzden onu dövüp, ondan ayrıldığını ama yinede intikam almak istediğini söylemiş. Meursault'un sevgilisine mektup yazıp yazamiycağını sormuş, Meursault farketmez demekle yetişmiş, kıza mektup yazmaya başlamış bitirince de Raymont onu postalamış mektupta sevgilisini afetiğini tekrar birlikte olmak istediği yazıyomuş . Meursault yemek için teşekkür edip kendi evine geçmiş. Sonraki sabah işe gitmek için hazırlanırken alt katalı komşusu Salamonayı ve köpeğini görmüştür. Salamona karısı ve köpekleri birlikte yaşarlarken karısı ölmüş, köpeği ise bi deri hastalığına yakalanmış aynısından Salamona'da da varmış. Köpeyine çok kötü daranır ona lider uygularmış , köpeyi de ondan nefret ediyomuş . Sonra ki gün Raymont'un evinden kadın çığşığı ve bağarış sesi geliyomuş bunu duyan komşular polisi çağırmışlar. Polis gelince Raymont polis karakoluna çağırılmış Meursault'un ona şahitlik yapmasını istemiş Meursault kabul etmiş. Meursault la Marie bikaçkez daha buluşmuşlar, Marie Meursault'a benimle evlenmek istiyormusun diye sormuş Meursault sen ıstıyosan olur demekle yetinmiş, Marie peki beni seviyomusun diye sormuş Meursault hayır diye yanıtlamış. Marie bu cevaba üzülse de onunla evlenmek istediğini söylemiştir. Meursault ve Raymont polise ifade vermeye gitmişler Meursault söz verdiği gibi tanıklık yapmıştır. Eve geçerlerken Raymont'un sevgilisinin abisini görürler daha önce de Raymonta saldırmışlardır. Meursault eve girmiş ama ardından kapı çalmış gelen alt komşusu Salamonaymış bi hışımla içeri girip köpeyinin kaybolduğunu onu bulamadığını söylemiş, Meursault barınağa gitmesini bir miktar nakitle tekrar köpeğini alabileceğini söylemiş Salamona o çirkine mi para vericem diyip evden ayrılmış. Bi sonraki gün tekrar gelerek köpeyinin barunakta da olmadığını çok üzgün bi şekilde söylemiş. Meursault köpeyin tekrar eve dönmesini beklemekten başka çözümü olmadını söylemiş ve yaşlı adam evden ayrılmış. O sırada Raymont hafta sonu bi arkadaşının yanına gideceğini ve Meursault'u da davet etiğini söylemiş başka bi işim var dese de çok ısrar etmiş Meursault da düşüneceğini söylemiş, bu haberi Marie ye söylediğinde Marie çok heycanlanmış ve çok mutlu olmuş. Anlaşmışlar ve yola çıkmışlar sahile varmışlar biraz sahilde güneşlenip Raymont'un arkadaşının evine geçmişler yemek yedikten sonra erkekler dışarı çıkmış kadınlar da evi temizlemiş. Raymont yine o arapları görmüş sevgilisinin abisini yani kavga etmişler Raymont'u çok kötü dövmüşler Meursault ve Raymont'un arkadaşı onu eve götürmüşler. Meursault biraz hava almak için dışarı çıktığında yine o arabı görmüş eli Raymont'un ona verdiği tabancaya kayıyo ve bi anda 7 el ateş ederek arabı öldürmüş. 4 duvar arasına atılmış en başta zorlansa da uyum sağlamış oraya. Hapiste olmayı pek kafasına takmamakta, hata öldürdüğü Arap için de pişmanlık duymamakta. Avukatıyla mahkemeye çıkmadan önce konuştuğunda Meursault'un çıkacağına emindir. Ama mahkemede hakimlerin yöneldiği şey suçuyla alakasızdı. Çünkü mahkemede annesinin cenazesinde neden ağlamadığı, neden kahve içtiği soruları yöneltilmekteydi. Kimse bu cinayeti neden ve nasıl işlediğini merak etmiyodu herkes annesine davranışını konuşuyodu, Meursault'a kendini savunma hakı dahi tanınmıyodu kendileri zaten yargıyı koymuşlardı kendisine sonunda söz geldiğindeyse konuşmak istemedi umursamadı bu durumu . En sonunda hakimlerin verdiği ceza meydanda asulmaktı bu ceza adam öldürdüğü için değil de annesine davranışları için verilmişti.