Tarla Kuşunun Sesi
2024 15. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2024 23:55
Tarla Kuşunun Sesi.. Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm Molla Murat ve Mustafendi arasında geçen bir atışma şeklinde. Molla Murat'ın hayat hikayesi.. Amma ne hikaye, hikaye değil destan.. Bir yörük destanı. O kadar gerçekçi ki okurken Tosunlar Yaylasının Kocadağ eteklerinde oluyoruz. Silah kuşanıp at binmişiz.. Molla Murat okuma yazma bilmeyen bir Yörük delikanlısı iken askerde Tabur İmamı'nın keşfiyle hıfzını tamamlıyor. Hikaye sonrasında Molla Murat'ın Bey kızı Saliha ile olan aşkıyla ve evliliğiyle devam ediyor. Evlendikten üç ay sonra Molla Murat askere gidiyor. Elini sıcak sudan soğuk suya sokmayan Bey kızı Saliha Murat'ın yokluğunda ne yaparsa yapsın bir türlü Yörük yaşamına alışamıyor. Sonrası biraz hüzün.. Ağlaya ağlaya ayrılıyorlar. Molla Murat yarasını içine gömüyor. Anasını torunsuz bırakmamak için tekrar evlenmeye niyetleniyor. Sonrasında karşısına tam bir Yörük güzeli Gülhanım çıkıyor. Kısa zamanda tüm ailenin sevgisini kazanıyor. Allah var Murat da seviyor. Gülhanım Murat'a üç evlat veriyor. Mustafa, Bekir, Bilal.. Bu arada Molla Murat yaylasını düze indiriyor. Köy kuruyor. İmarını kendi yapıyor. Yazıyor, çiziyor, yapıyor, yaptırıyor. Düzen, intizam, adalet, eşitlik tüm güzel erdemler bu köyde. Yayla halkı toprağını ekip biçedursun, bu arada Mustafa Binnaz'la evleniyor. Binnaz evladını kucağına aldığında Mustafa Çanakkale'de şehit düşüyor. Sade Mustafa mı? Molla Murat üç evladını da Çanakkale'de şehit veriyor. Bir değil iki değil üç evlat acısı artık nasıl dayanıyor varın siz düşünün. Molla Murat Sultan Abdulhamit'e olan sevgisinden dolayı torununa Hamit adını veriyor.. İkinci bölüm Kayıp Tarih, Hamit ve ailesinin hikayesi şeklinde devam ediyor. Hamit tıpkı dedesi gibi toprağına düşkün. Toprak varsa hayat var.. O da tıpkı dedesi gibi bir Yörük kızıyla evleniyor. Cemile.. Yusuf, Ziya, Ayşe, Sefa.. Hepsi ayrı ayrı hikaye ayrı ayrı hayat.. Hikaye hiç bitmesin istiyorsun. Yazar sonunu tamamlamıyor bazı kısımları sana bırakıyor.. Kalemine sağlık Mustafa Kutlu. Sen hep yaz sonlarını biz tamamlayalım.
Düşünce
Tarla Kuşunun SesiMustafa Kutlu · Dergah Yayınları · 20173,034 okunma