Puan vermedi·771 syf.····Okunma: 18 Temmuz 2024 02:12 Bitmemiş Öyküler
Orta Dünya tutkunları için Silmarillion’dan sonra en büyük kaynak kitaplardan biri. Silmarillion’a alınamayacak kadar dağınık ve eksik öykülerden derlenmiş kitap. Tolkien’in ölümünden sonra oğlu tarafından bir çok mektup ve çeşitli düzensiz notlardan bir araya getirilerek tamamlanmış. O kadar çok yarım, eksik ve karışık not bırakmış ki ardında Tolkein, çoğu okunmayacak halde, tek başına bir kurgu ve hikayeyi tamamlamayacak durumda. Hikayelerde bir çok farklı versiyon yazıp yarım bırakmış veya vaz geçip başka bir ihtimal kaleme almış. Bir çok yerde oğul Tolkien müdahale ederek ek metinler yazmak zorunda kalmış. Kendi cümleleri ile tamamlamaya çalışmış. Yazar Baba Tolkien ve editör oğul Tolkien’in notları birbirinden ayırmak adına küçük ve büyük puntolarla yazılmış.
Tolkien kendi yarattığı dünyayı bir tarihçi gözüyle anlatıyor resmen. Aynı hikayenin farklı kaynak ve versiyonlarını kaleme almış. Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit’te cevapsız kalan bir çok soru da cevap buluyor bu bitmemiş öykülerde.
Özellikle Gandalf’ın Bilbo’yu beklenmedik yolculuğa ikna etmeden önceki süreç, Thorin ve Thrain’le karşılaşmasını anlattığı bölümler tüm eksik parçaları tamamlıyor. Okunması en zevkli bölümlerdi. Film çekilmesi düşünülen Gollum’un hikayesi ‘Yüzüğün İzinde’ Gandalf ve Sauron’un orta dünyaya geliş öyküleri ‘İstari’ ve hakkında çok bir bilgi sahibi olmadığımız ‘Palantiri’ en güzel bölümlerden bazıları.
Tolkien’in diğer kitaplarını okuyan ve sevenler için ekstra ve detaylı bilgiler içermesi beni tatmin etti ve okurken çok heyecanlandım.
Okurken zorlanacağınız bir nokta şu ki öyküler bitmemiş olmasının yanında birden fazla farklı versiyonu mevcut. Oğul Tolkien’de bütün bu olasılıkları olabildiğince derleyip toparlamaya çalışarak hepsini bir sürü not ve uzun açıklamalarla aktarmaya çalışmış.
Tolkien çok büyük bir yazar. Bıraktığı bu büyük mirasa Oğul Tolkien sahip çıkmış ve ardında bıraktığı binlerce not ve mektubu en güzel şekilde bize ulaştırdığı için ne kadar teşekkür etsek az. Edebiyata olan katkısı gerçekten çok büyük. Özellikle Orta Dünya hakkındaki en büyük kaynak kitap olan Silmarillion.
Bir çok eseri Türkçeye çevrildi Tolkien’in. Umarım 12 ciltlik Orta Dünya Ansiklopedisini de çevirecek bir yayın evi bulunur.