Puan vermedi·288 syf.··Beğendi
···Okunma: 09 Haziran 2024 00:00 21. yüzyılın en iyi romanları listelerinde ön sıralarda yer alan Austerlitz’in uzun zamandır baskısı yoktu. @sirinetik editörlüğünde #canmodern diziden Sebald kitapları tekrar yayımlanıyor. Çevirmenler değişmekle birlikte metinlerin editörü @sebnemsunar . Austerlitz’in çevirmeni #gülfertunalı
W. G. Sebald hakkında daha önce paylaşımlarım olmuştu, yine de kısaca bahsedeyim. Arka kapakta Sebald için ‘toplumun belleği’ ifadesi var, tam olarak böyle. İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği yıkım hakkında yazar. Romanları da belgesel gibi, gerçek - kurgu - anı - deneme arasında geçişler yapıyor. Okuduğum kitaplarında anlatıcıları gezgin, sadece insanların değil mekanların tarihine de değiniyor ve farklı bilgiler veriyor. Artık biliyorsunuzdur fotoğraflar kullanıyor.
Austerlitz, İkinci Dünya Savaşı’nda küçük bir çocukken evlatlık verilmiş. Galler’de bir papaz ve eşinin yanında büyüyen Austerlitz gerçek adını bile yatılı okul yıllarında öğreniyor. Yetişkinliğinde mimarlık ve uygarlık tarihiyle ilgili araştırmalar yaparken köklerinin peşine düşüyor. Çekoslovakya’da doğmuş ve savaş zamanı annesi onu korumak için göndermiş. Austerlitz geçmişinin izini sürmesini, çocukluğuna dair anıları hatırlamaya çalışmasını kitabın anlatıcısına yıllar içinde farklı ülkelerde karşılaştıkça anlatıyor ve en son notlarını da ona bırakıyor. Detaylar da bildiğimiz Sebald entelektüelliği. Sebald okumadıysanız da Hava Savaşı ve Edebiyat çok iyi bir başlangıç olur, deneme kitabı.