Mart 2024
Can Yayınları
Orijinal Adı:

2024 63. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2024 00:00
21. yüzyılın en iyi romanları listelerinde ön sıralarda yer alan Austerlitz’in uzun zamandır baskısı yoktu. @sirinetik editörlüğünde #canmodern diziden Sebald kitapları tekrar yayımlanıyor. Çevirmenler değişmekle birlikte metinlerin editörü @sebnemsunar . Austerlitz’in çevirmeni #gülfertunalı W. G. Sebald hakkında daha önce paylaşımlarım olmuştu, yine de kısaca bahsedeyim. Arka kapakta Sebald için ‘toplumun belleği’ ifadesi var, tam olarak böyle. İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği yıkım hakkında yazar. Romanları da belgesel gibi, gerçek - kurgu - anı - deneme arasında geçişler yapıyor. Okuduğum kitaplarında anlatıcıları gezgin, sadece insanların değil mekanların tarihine de değiniyor ve farklı bilgiler veriyor. Artık biliyorsunuzdur fotoğraflar kullanıyor. Austerlitz, İkinci Dünya Savaşı’nda küçük bir çocukken evlatlık verilmiş. Galler’de bir papaz ve eşinin yanında büyüyen Austerlitz gerçek adını bile yatılı okul yıllarında öğreniyor. Yetişkinliğinde mimarlık ve uygarlık tarihiyle ilgili araştırmalar yaparken köklerinin peşine düşüyor. Çekoslovakya’da doğmuş ve savaş zamanı annesi onu korumak için göndermiş. Austerlitz geçmişinin izini sürmesini, çocukluğuna dair anıları hatırlamaya çalışmasını kitabın anlatıcısına yıllar içinde farklı ülkelerde karşılaştıkça anlatıyor ve en son notlarını da ona bırakıyor. Detaylar da bildiğimiz Sebald entelektüelliği. Sebald okumadıysanız da Hava Savaşı ve Edebiyat çok iyi bir başlangıç olur, deneme kitabı.
2025 12. kitabı
Modern Alman edebiyatından devam... Yine bir yurtsuzluk,köksüzlük hikayesi okudum. Bu aralar tesadüfen hep bu temadan okumalar yaptım. Austerlitz bir mimarlık tarihcisidir. 1967'de romanın anlaticisi ile Anvers'te, garda tanışır ve arkadas olurlar.Otuz yıllık bu arkadaşlık aralara mesafeler ve uzun zaman dilimleri girerek aynen kaldığı yerden devam eder. Kapitalist mimari sistemi eleştirirlerken bir süre sonra Austerlitz kendi yaşam hikayesini anlatmaya başlar. Jacques Austerlitz, Hitler'in Nazi rejiminin tehdit ettiği Çekoslovakya'dan Kindertransport yoluyla kaçarak 1939'da Britanya'ya çocuk mülteci olarak gelmiştir. Galler'de yaşayan bir din adamı ve eşinin evlatlık edindiği dört buçuk yaşındaki Austerlitz, çocukluğunu Bala'da geçirir. Yaşlı üvey anne babası öldükten sonra Austerlitz geçmişinden ilk kez haberdar olur. Oxford Üniversitesi'ne gider ve Avrupa mimarisi hakkında çalışmalarına başlar. Geçirdiği bir hastalık sonrası Prag'ı ziyaret eden Austerlitz, burada kayıp ailesini bulmaya çalışır. Annesinin yakın arkadaşı Vera'nın yardımıyla gerçek kimliği hakkında bilgi sahibi olmaya başlar. Austerlitz'in aktris ve opera sanatçısı olan annesi toplama kampına gönderilmiş ve 1944 yılında orada ölmüştür. Babası ise Paris'te toplama kampına gönderilmiştir. Roman cok uzun cümlelerden oluşuyor. Bölümler yok. Uzun uzun paragraflar var. Yine konu ile ilgili bir sürü fotoğraf da mevcut. Yazarin farklı bir tarzı var,bu açıdan. Gerçek bilgi ile kurgunun birleştiği roman biyografi havası da taşımaktadır.
2025 94. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2025 20:18
“Bizim tarihle ilgilenmemiz…hafızamıza kazınmış kalıp sahnelerle ilgilenmekten ibarettir, biz hep bu sahnelere baktık, oysa gerçek başka yerde, henüz hiç kimsenin keşfedemediği kuytu bir
HARCINA ÖLÜLER BULAŞMIŞ AVRUPA SANAT TARİHİ
·288 syf.·
2024 110. kitabı
Selâmlar, Zor sıfatı yakıştırılan bir eser
ve benim
‘dan okuduğum ilk eser.
Leyla Yolalan
Puan vermedi
2. Dünya Savaşı’nın insan ve toplum üzerindeki yıkımını anlatan belgesel tadında, biyografi tadında bir roman Austerlitz. Anlatıcı ile Austerlitz’in uzun yıllar sürdürdükleri dostlukları üzerinden, Auaterlitz’in hayatındaki sırları öğreniriz. Savaş sırasında bir aileye evlatlık verilen Austerlitz, farklı zaman ve şehirlerde anlatıcıyla buluştuklarında hayatına ait hatırladığı birtakım olaylardan bahseder. Sebald, Austerlitz’in yaşamı etrafında birçok Avrupa şehrinin mimarisiyle ilgili de bilgiler verir. Nitekim Austerlitz de bir sanat tarihçisidir. Bu şehirlerdeki mimari yapıların Austerlitz’in iç dünyasıyla örtüşmesi, adeta bütünleşmesi çok keyifli bir okuma imkanı sunuyor.Severek okuduğum Austerlitz, içindeki birçok fotoğrafla da okurun, kahramanla güçlü bir bağ kurmasına vesile oluyor.
Roman
2025 57. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 00:54
Bazı kitaplar vardır, eline aldığın andan itibaren seni yavaşça ama ısrarla içine çeker; zamanı eğip bükerek değil, zamanı hatırlatarak. W.G. Sebald’in Austerlitz'i tam olarak böyle bir kitap.
2022 138. kitabı
Austerlitz, Vertigo’dan sonra okuduğum ikinci Sebald eseri ve artık tüm eserlerini okumak istediğim bir yazar daha var. Roman (aslında Sebald tarzı, türler üstü bir metin, anı-roman, biyografi,
#1001kitap~~~
2021 53. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2021 03:37
"Austerlitz", Alman yazar W. G. Sebald in ölümünden önce yayımlanan son kitabı olup, ölmeden önce okunması gereken #1001kitap arasında olduğu için başladığım 1kitaptı. "Jacques
2022 43. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2022 23:45
Bir anlatıcının ağzından esrarengiz mimarlık tarihçisi Austerlitz’in hikayesini aktarıyor W. G. Sebald. Bunu özgün bir tarzla, kahramanının ağzından çıkan hayali cümleleri birbiri ardına sıralayarak
2024 18. kitabı
Ağır bir almancası var,benim seviyem için ağır geldi en azından ama okunması gerekli,inceleme yazicam diyip spoiler vermekten korktum açıkçası :) aşk mı dostluk mu ikilemi sanırım dokundu biraz...
AusterlitzW. G. Sebald · Modern Library; Reprint edition · 2002140 okunma

W. G. SebaldYazar · 7 kitap
W. G. Sebald, 1944’te Wertach/Allgäu’da doğdu. Edebiyat bilimi alanında Freiburg, İsviçre ve İngiltere’de gördüğü yüksek öğrenimden sonra St. Gallen’da öğretmen olarak, Manchester Üniversitesi’nde ise okutman olarak çalıştı, Norwich’teki East Aglia Üniversitesi’nde doçent olarak görev yaptı. 1984’te profesör unvanı alan Sebald, üniversite kariyerine paralel olarak sayısız monografi ve makale yayınladı, yazınsal yapıtlarını ise 1980’li yılların sonundan itibaren vermeye başladı. Önceleri İngiltere, ABD ve Fransa’da ilgi gören Sebald’in yapıtlarının Almanya’da eleştirmenlerin dikkatini çekmesi 1990’lara rastlar. Satürn’ün Halkaları adlı yapıtı 1998 yılında Los Angeles Times Kitap Ödülü’ne değer görülen W. G. Sebald’in aldığı öteki ödüller arasında Berlin Edebiyat Ödülü, Heinrich Böll Ödülü, Mörike Ödülü ve Heinrich Heine Ödülü sayılabilir. Sebald 14 Aralık 2001’de arabasının direksiyonu başında geçirdiği kalp krizi sonucunda Norfolk’ta öldü.