Okuduğum ilk Mihail Bulgakov romanı Genç Bir Doktorun Anıları...
Roman, Büyük Rus Devrimi esnasında tıp fakültesinden derece ile mezun olup, ücra ve cahil bir köyde 24 yaşında göreve başlayan Dr. Bomgard'ın anılarından oluşuyor.
Dr. Bomgard, hayatının gidişatına göre göreve başladığı bozkırın ortasındaki soğuk ve uzak köyde öncelikle birçok zorlukla ve en önemlisi halkın sıhhiyeye karşı olan cahil tutumu ile baş etmek zorunda kalıyor ama bu durumu, ışığa dönüştürmeyi de başarıyor.
Dr. Bomgard'ın yaşadıkları benim de Sınıf Öğretmeni olarak 22 yaşında göreve başlayıp yaşadıklarımla da benzerlik gösteriyor. Bu yüzden romanı okurken empati konusunda hiç problem yaşamadım.
Bu romanı özellikle hangi meslek grubu olursa olsun ilk defa göreve başlayacak olanların mutlaka okuması gerektiğine de inanıyorum.
Kitapta Bulgakov, Rus Devrimine (Bolşevik) çokça değinmiş. Uzak, cahil bir yerden Rus Devrimini gözlemlemek de benim için farklı bir tecrübe oldu.
Mihail Bulgakov ile ilgili ilk izlenimlerim ise çok akıcı ve yormayan bir dile sahip olması. Bu noktada kitabi asıl dilinden dilimize çeviren Tuğba Bolat'ın da hakkını teslim etmek gerekiyor.
Bu eserden sonra diğer Bulgakov eserlerini de mutlaka okumaya çalışacağım.
Kütüphanemizde bulunması ve mutlaka okunması gereken bir eser.
Keyifli okumalar diliyorum.
Genç Bir Doktorun AnılarıMihail Bulgakov