Güneşe Koşmak
"Biz Filistinliler dünyadaki bütün duvarların yıkıldığı özgür bir yaşamı düşlüyorduk. Bazen aynı gökyüzünün altında yaşamadığımızı düşünüyorduk. Duvarın İsrail tarafı günlük güneşlikken, Filistin tarafı fırtınalara teslim ediliyordu. İsrail tarafında barış ve huzur dolu rüzgarlar eserken, Filistin tarafında hep kurşunlara ve bombalara gebe bir hava durumu mevcut oluyordu. Biz Filistinliler duvarın ötesinde özgür bir yaşamı özlüyor, tüm mücadelemizi insanca yaşama hayalimiz için veriyorduk. Özgürlüğe yürekten inanan insanlar için duvarlar birer engel değil, olsa olsa yeniden yükselebilmek için bir destek olabilirlerdi, bunu yaşarken öğreniyorduk."
Filistinli 18 yaşında bir genç kız olan Leyla da birçok vatandaşı gibi koşmayı seviyordu. Çünkü onlar bu şekilde yaşamayı öğrenmişti. Hayatta kalabilmek için kaçmak ve koşmak zorundaydılar. Olimpiyatlara gitmek için hazırlandıkları sırada İsrail de Filistin'e olan saldırılarını arttırmıştı ve Leyla neredeyse gitmekten vazgeçecek duruma gelmişti. Ama gidecek ve yarışacaktı. Türkiye'de yapılacak olimpiyatlarda Filistin için yarışacak, kazanacak ve milli marşlarını tüm dünyaya duyuracak ve "Özgür Filistin" diyecekti. Ailesini bu durumda bırakacak olmak ona çok zor gelse de bunu başaracaktı.
️Sana bir masal anlattım ve sen uyandın.
️Hiçbir çocuğun balonunun, bir askerin kurşunuyla patlamadığı umut dolu günlere birlikte mücadele ederek varacaktık. Filistin için tek kurtuluşun bir yumruk gibi arada durmaktan geçtiğini elbet biz e anlayacaktık.
️Elimde sihirli bir değneğim olsaydı, Filistinli bir çocuğun hafızasına mutluluk aşılayabilmeyi isterdim.
️Dünya bizi gerçekten fark edene kadar biz Filistinliler, parçalanmış ülkemizde, yıllardır olduğu gibi yine aynı acıyla yoğrulmaya devam edecektik.
Beni oldukça sarsan ve etkileyen bir kitaptı. Boğazım düğümlendi, canım acıdı ve en üzücüsü de elimden bir şey gelemiyor oluşuydu. Elbette ki orada yaşananlar hepimizi derinden etkiliyor ve üzüyor ama bu şekilde okumak daha da acı bir şekilde çarptı yüzüme. Yıllardır süregelen bu durum daha ne kadar devam edecek, insanlar daha ne kadar acı ve korku içinde geçirecek günlerini, hep bir umut daha ne kadar bekleyecekler özgür olabilmek için?
Bir olmak, biz olmak, tüm zorluk ve imkansızlıklara rağmen başarmak, bir mucizeyi gerçekleştirmek... Üstelik bunu ülken işgal altındayken, sevdiklerini kaybetmişken yapmak. İşte bu gerçekten büyük bir mucize.
Her Ay Okuyanlar KulübüÖzgür Balpınar