Öncelikle ağır kitaplar okumuşsanız ya da okuma tembelliği yaşıyorsanız veya ilk defa vampir konulu bir şey okuyacaksanız bence bu kitap iyi bir başlangıç olabilir, zaten kısa bir kitap. Ve ayrıca bir klasik.
Kitap entrikalarla, akıl almayacak uçuk kaçık fantastik öğelerle dolu değil oldukça sade. Kitap içerisinde tutarsızlık da yok dolayısıyla sizi yormayacaktır.
Kitap korku kategorisinde yer alıyor fakat bence korku anlamında yetersizdi, tabii gerildiğiniz yerler olabiliyor zaten karanlık bir hikayesi ve atmosferi var kitabın ama özellikle korku okumak istiyorsanız “iliklerinize kadar korkmak” istiyorsanız kesinlikle bu kitap size istediğinizi vermeyecektir. Gerilim anlamında bir kıyaslama yapmak gerekirse eğer Dr. Jekyll ile Bay Hyde kitabı beni daha çok germişti.
Kitabı vampirle ilgili bir deneyim yaşamış bir kızın ağzından okuyoruz. Koca şatoda tek başına çocukluğunu geçirmiş kızımız bir fayton kazasıyla bir kızla tanışır ve arkadaş olurlar. Genç kızımızın sevgili arkadaşı carmillaya duyduğu hayranlık, bağımlılık ve yüksek dozdaki bu sevgi onu ölümün kıyısına kadar getirecektir.
Olay eski zamanlarda geçiyor ve kitabın dünyası oldukça, büyük şatoların yer aldığı bir dünya. Bizim hakim olduğumuz bir vampir anlayışıyla yazılmış, bu yüzden evet gerçekten vampir diyebilirsiniz, karakter size alışık olmadığınız gibi gelmeyecektir yani anlamsız ve gereksiz vampir karakterine giydirmeler yapılmamış. Gayet sürükleyici ama sonlarını, olayın nereye bağlanacağını tahmin edebilirsiniz.
Genel olarak kitaptan bence aşırı şeyler beklenmemeli. Bu kitaptan başka vampir konulu bir kitap okumadığım için bu konuda kıyaslama yapamıyorum fakat korku ve gerilim olarak daha güçlü olabilirmiş.
İlk başta da dediğim gibi farklı bir tarzda okumak istiyorsanız, günümüz vampir hikayeleri çok entrikalı geliyorsa, eski dönemlerde geçen, şatolu bir dünyası olan kitapları seviyorsanız yada sadece çok yormayacak bir şey arıyorsanız denenebilir bir kitap olarak görüyorum.
Kitap Akıcılığıla ve olayların çabuk çözülmesiyle sizi rahatlatacaktır.
Vampir CarmillaSheridan Le Fanu