···Okunma: 21 Temmuz 2024 12:58 Filozof ve şair Pierre Abélard ile onun sadık öğrencisi Héloîse arasındaki yüzyılları aşan gerçek bir dramatik aşk öyküsü.
Abelard 37, Heloise ise 17 yaşındayken tanışırlar ve bu sırada Abelard, Paris’te gencinden yaşlısına kadınların aşık olduğu adam konumundadır. Bir sebeple tanışırlar ve tüm hikaye değişir; şehirdeki bütün kadınların aşık olduğu adam tek bir kadına aşık olacaktır… Ancak bu öykümüzün henüz başlangıcıdır. Birlikte olurlar ve bu birlikteliklerinden bir çocukları olur ardından gizlice evlenirler… Heloise’in ona aşık olan dayısı olanları öğrenir… Sevgilisini korumak isteyen Abelard, Heloise’i gizler ancak kendisini koruma fırsatını bulamaz. Abelard’ın evini bir gece yarısı yanında dört akrabasıyla basan Fulbert, Abelard’ı hadım eder… Bu olaydan sonra çiftin yolu 13 yıl boyunca kesişmeyecektir. Her ikisi de kendilerini birbirlerinden uzak manastırlara kapatırlar ve dine yönelirler.
13 yıl sonra…
Heloise tesadüfen Abelard’ın yazdığı bir yazıya denk gelir ve çiftimiz yıllar sonra tekrar yazışmaya başlarlar. İşte kitap da tam olarak burada başlıyor ve bizi bu karmaşık öykünün göbeğine bırakıyor.
Kitabın içerdiği aşk dünyaya o kadar yayılmış ki yüzyılları aşmış ve bugün bu incelemeyi okuduğunuza göre hala da yayılmaya devam ediyor. Doğrusunu söylemek gerekirse her saniyesini merak içinde okuduğum bir kitaptı, hani merakınızdan hemen bitmesini istersiniz ya, öyle işte… Kitabı okurken iki aşığın hem aşkını hem acısını o kadar içten bir şekilde hissediyorsunuz ki, bir yandan sizin de canınızı yakıyor. Nisbeten daha duygusal bir anınızda okumanız sizi çok daha fazla etkileyecektir; o yüzden kararı siz vermelisiniz. Ancak her halükarda aşıksanız ya da değilseniz, mutsuzsanız ya da değilseniz, ayrılmışsanız ya da birleşmişseniz bu kitapta kesinlikle kendinizden bir şeyler bulacaksınız. Yahut tamamen edebi amaçla okudunuz diyelim o zaman da fazlasıyla tatmin olacağınızı söyleyebilirim.
Ah doğru! Aşıklarımızın sonunu merak ediyor olmalısınız. Abelard 63 yaşında Papa’dan af dilemek için yollara düştüğü bir seyahat sırasında 1142’de vefat ediyor. Heloise ise bu olaydan 21 yıl sonra gariptir o da 63 yaşında iken vefat ediyor… Ölümlerinden sonra da acıları bitmeyen çiftin cansız bedenleri çok çok sonra, uzun maceraların ardından Paris’in ünlü Pere Lachaise Mezarlığında yan yana geliyor.
Bugün bu aziz çiftin mezarları hala genç ve yaşlı aşıklar tarafından ziyaret edilir ve çiçekleri hiç eksilmezmiş…