2024 11. kitabı
İlk sayfasından son sayfasına kadar pozitiflik kokan bir eser. Okurken zaman zaman kendimi içinde bulduğum farklı bir evren. Babalarının savaşa gitmesiyle beraber Meg, Jo, Beth ve Amy’den oluşan 4 kardeşin kendilerine erdemli, inançlı ve iyi bir insan olmayı öğütleyen annelerinin günlük yaşamını konu alan sürükleyici bir kitap. Doğrusunu söylemek gerekirse kitap okurken heyecanlı ve gelişmiş bir olay örgüsü beklentisi içerisindeyseniz bu kitabı okurken biraz sıkılabilirsiniz. Ancak birbirinden farklı bakış açılarını okumak ve karakterlerin benliğine serpiştirilmiş bambaşka değerleri ve deneyimleri gözlemlemek isterseniz tam da size göre bir kitap. Kitabı okurken her bir karakteri anlamak ve onların gözlerinden bakmak istedim fakat bu konuda en başarılı olduğum kişi Jo oldu sanırım. Yaşadığı zamanın kadınlarına nazaran daha dik başlı, daha tutkulu bir karakter. Her ne kadar o zaman için aykırı davranışlara sahip olsa da içindeki ‘iyi ve ahlaklı insan olma’ gayesinden şaşmamak için elinden geleni yapıyor. Kendi özellikleriyle beraber çevresine uyum sağlayabilmesi ona özgü bir yetenek mi yoksa çevresinin sıcakkanlı özellikler göstermesinden mi bilinmez ancak ben bu dengeden çok hoşnut oldum. Her kardeşin anneleriyle ilişkileri farklı ancak Jo ve Bayan March’ın ilişkisi bana daha anlamlı gözüktü her nasılsa. Okuma sürecimde yakın hissettiğim bir diğer karakterse Laurie oldu. March ailesinin varlıklı komşusu Bay Laurence’ın torunu Laurie, oldukça oyuncu, muzip, sadık, eğlenceli, arkadaş canlısı bir karakter. Kitap boyunca en yakın arkadaşı Jo ve ailesi için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor, o aileye adapte olmaya ve kendini oraya ait hissetmeye çalışıyor. Böyle sıcak bir aile ortamına alışık olmak istediğini, o ailenin bir parçası olmaktan mutluluk duyacağını sezdim kitap boyunca nedense. Kitabın diğer önemli karakterleri Meg, Beth ve Amy’e gelirsek üçü de bambaşka özellikleriyle öne çıkıyorlar. Meg, tam bir en büyük kardeş edasıyla liderlik, sahiplenicilik ve koruyuculuk özelliklerinin yanında lükse, soylulara ve refaha özenen bir karaktere sahip; Beth, sanatsal ve nahif ruhuyla evdekilerin içine huzur serpen özellikleriyle öne çıkıyor; Amy ise zaman zaman bencilliklerine kapılan ancak sürekli doğru olanı yapmak ve ailesinin gözüne girmek için çaba gösteren, ailenin neşesi olma görevini üstlenen, en küçük kardeş. Her biri bambaşka kendilik algısıyla okurun bakış açısına renk katıyor diyebilirim. Son olarak söz verdiğim gibi bu kitabı okurken ilgimi çeken, hoşuma giden kısımları paylaşmak istiyorum. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Başka kitaplarda görüşmek dileğiyle, sevgiler. Alıntılar “Kendi sinendeki düşmana dikkat et, yaşamını mahvetmese bile seni üzebilir.” (Bayan March) “Zamanı gelince, yeterince iyi insanlar olduğumuz zaman gideceğimiz bundan da güzel bir ülke var. (Meg) “Özgür olmak ve kendisini seven insanların takdirini kazanmak kalbindeki en büyük dilekti ve bu, o mutlu sona doğru atılan ilk adımdı.” (Yazar, Jo’nun bakış açısı) “Keşke yüreklerimizi de yıkayabilseydik Geçen zamanın kirlerinden, Ve tıpkı onlar gibi benliklerimizi de, Arındırabilseydik su ve havanın büyüsüyle” (Jo’nun şiirimsisi)
Küçük KadınlarLouisa May Alcott · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202019,5bin okunma