Gittiler, birer birer,
Bir dağın arkasına, sessizliğe,
Adımları kalmadı geride,
Ama izleri kaldı yüreğimizde.
Gittiler, uzaklara,
Bir türkü gibi yankılanan,
Her bir sözü birer anı,
Her bir hatıra bir çığlık, bir soluk.
Gittiler, belki de göğe yükselip,
Bulutlarda iz bırakarak,
Ve fakat anıları, bizimle kaldı.
Artık yoklar,
Ama sesleri, sözcüklerin kısıldığı yerde
Şarkıları ise sonsuzlukta bir yankı olarak,
Bize eşlik edecek...
cemo
Ferit Edgü, çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir. 24 Şubat 1936'da İstanbul'da doğan Edgü, hem edebi hem de sanatsal alanda geniş bir yelpazede eserler vermiştir. Edebiyat kariyerine öyküyle başlayan yazar, roman, deneme ve şiir türlerinde de eserler üretmiştir. 1. "O" adlı romanı; Ferit Edgü'nün en bilinen romanlarından biridir. Minimalist bir anlatımla kaleme alınan bu eser, savaş ve insan ilişkileri üzerine derin düşünceler içerir. Roman, Edgü'nün özgün dil ve üslubunu yansıtır.
Oğuz Atay: Edgü'nün "O" adlı romanı için, "Bir devrimi, bir savaşı ve bir aşkıbukadaraz kelimeyle bu kadarderinanlatmak, Ferit Edgü'nün ustalığınıgösterir" demiştir. Atay, Edgü'nün minimalist üslubunu ve derin anlatımını takdir etmiştir.
2. Hakkâri'de Bir Mevsim**: Bu roman ise Hakkâri'de öğretmenlik yapan bir kişinin gözünden bölgenin zorlu yaşam koşullarını ve insanlarını anlatır. Eser, aynı adla sinemaya da uyarlanmış ve geniş kitlelerce tanınmıştır.
Orhan Pamuk, Edgü'nün "Hakkâri'de Bir Mevsim" adlı romanı için, "Bu kitap, biröğretmenin gözünden Doğu'nun zorluyaşam koşullarını ve insanlarını etkileyicibirşekilde yansıtıyor. Ferit Edgü, Türk edebiyatının önemli bir sesidir" şeklinde görüş belirtmiştir.
Edgü'nün ardından, edebiyat dünyasında büyük bir boşluk hissedilecektir. Onun minimalist anlatımı ve derinlikli karakter tasvirleri, edebiyatseverler tarafından özlenecektir. Edgü, Türk edebiyatının sınırlarını zorlayan, yenilikçi bir yazar olarak hatırlanacaktır. Onun ardından, eserlerinin yeniden okunması ve değerlendirilmesi, yeni nesil yazarlar için de ilham kaynağı olmaya devam edecektir.
3. Kimse: Bu eser, yazarın kısa öykülerinin derlemesidir. Edgü'nün gözlem gücünü ve insan ruhunun derinliklerine inme yeteneğini gösteren öyküler içerir.
4. Kaçkınlar: Ferit Edgü'nün ilk romanıdır. II. Dünya Savaşı sırasında Fransa'da geçer ve savaşın getirdiği yıkımı, insani dramları ve kaçış hikayelerini işler.
Ahmet Hamdi Tanpınar Edgü'nün yazarlığını överek, "Ferit Edgü, modern Türkedebiyatının güçlü kalemlerinden biridir. Onun eserlerinde insan ruhunun derinliklerineyapılan yolculuklar vardır" yorumunu yapmıştır.
5. Çığlık: Bu kitap, yazarın farklı zamanlarda yazdığı denemelerden oluşur. Edgü, burada sanattan edebiyata, felsefeden gündelik yaşama kadar geniş bir yelpazede düşüncelerini paylaşır.
6. Doğu Öyküleri: Bu eser, Edgü'nün doğu ve batı kültürlerini karşılaştırdığı öykülerden oluşur. Doğu'nun mistik ve zorlu yaşam koşulları ile batının modern dünyası arasındaki farklılıkları işler.
Yaşar Kemal, Edgü'nün eserleri hakkında, "Ferit Edgü, Türk edebiyatında kendiyolunubulmuş bir yazardır. Onuneserlerinde insanın derinliklerine inen, etkileyici bir anlatım vardır" demiştir. Kemal, Edgü'nün özgün dil ve üslubunu takdir etmiştir.
Ferit Edgü, eserlerinde genellikle insanın yalnızlığı, varoluş sorunları, savaş ve toplumsal meseleler gibi temaları işler. Minimalist anlatımı, güçlü betimlemeleri ve derinlikli karakter analizleri ile edebiyat dünyasında önemli bir yer edinmiştir...
Cemal Süreya, Edgü'nün öyküleri hakkında, "Ferit Edgü'nün öyküleri, Türk edebiyatındabir dönüm noktasıdır. O, az kelimeyleçok şey anlatabilen nadir yazarlardan biridir" yorumunu yapmıştır. Süreya, Edgü'nün dil ekonomisini ve anlatım gücünü övmüştür.
Okuyunuz seveceksiniz.....!!!
Emeğine sağlık Cemo ✌️hiç okumadım Ferit Edgü desem ayıp etmiş olur muyum.. Harika bir inceleme olmuş ve şiir de öyle. Kalpten dile dökülenler 😢 mutlaka ilk sıralara alacağım yazar olacak kendisi 🙏 yattığı yer incitmesin 🤍
☆• Buket •☆ bence pişman etmez... harbiden az sözle çok şey anlatan bir yazar... edebiyatta önemli olan bu değil mi zaten....? Hani bir söz varya bende çok severim...
Çok laf yalansız çok mal haramsız olmaz diye... kısa ve öz Ferit abide ve herşey anlatılması gerektiği kadar... deneyimini paylaşmanı dört gözle bekliyorum:)))