Balondan daha çok şişirilmiş kitap
2024 30. kitabı
Ne zaman bir kitap okusam, kendime en azından birşeyler kattığımı hissederek mutlu olup sınırlı olarak egomu tatmin ederim. Bir kitap insana her yönden katkı sağlayabilir; Entelektüel bilgi, ruhun açlığını dizginleme, kişilik ve Friedrich Engels'in Honore de Balzac için dediği gibi "Fransız toplumunun öylesine olağanüstü gerçekçi bir tarihini vermiştir ki, ekonomik ayrıntıları bile, dönemin bütün meslekten tarihçileri, iktisatçıları ve istatistikçilerinden öğrendiğimin daha fazlasını ondan öğrendim" yani ele aldığı dönemin maddi koşullarını bile öğrenebiliriz bir kitaptan. Ancak bu kitaptan hiçbir şey alamadım. İlk defa bir kitabı okurken zamanımı boşa harcadığımı hissettim. Saçma salak insanların yazılarını okurken bile en azından onların görüşleri hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz. İyisiyle kötüsüyle size bir şeyler katabiliyorlar. Ama Bukowski denilen sözde yazarın tek yaptığı, kendi yaptığı iğrençlikleri romana çevirip sanat eseri yarattığını sanmak. Kendisinin bizzat romanda dediği gibi: "Neredeyse herkes yazar olduğunu düşünüyordu. Kimse dişçi veya otomobil tamircisi olabileceğinden emin değildir ama herkes yazar olabileceğinden emindir. Sınıftaki elli kişiden belki on beş tanesi yazar olduğunu düşünüyorlardı. Herkes konuşabiliyor, sözleri kağıda yazmayı biliyordu, demek ki herkes yazar olabilirdi..." Kendisi bu kategoriye girmediğini düşünse bile aslında içinde olduğunu biliyoruz. Anlatılmak istenileni es geçelim, belki kitap bize bir şey katmayacak ama edebi değeriyle bizi büyüleyebilir sonuçta. Ancak hayır, Bukowski denilen bunağın dili o kadar berbatki, okurken bir lise öğrencisi tarafından yazılmış gibi hissediyorsunuz. Belki ben anlamamışımdır diye yabancı incelemelere baktım. O kadar zorlama anlamlar çıkarılmışki, iyice iğrendim kitaptan. Buna para vereceğinize toprağa gömün, daha karlı çıkarsınız. Kitabı parçalamamak için kendimi zor tutuyorum.
FactotumCharles Bukowski · Metis Yayınları · 20203,543 okunma